Kertészkednek, komposztálnak

2021.02.22. 07:25

A Mosoly Óvoda is csatlakozott az iskolakert-fejlesztési programhoz

A Mosoly Óvodában nagy tervekkel várják a tavaszt, amikor a gyerekekkel együtt kertészkedhetnek, szépíthetik tovább az intézmény udvarát.

Gajdó Ágnes

A Ráckeresztúron található óvodában a gyerekekkel együtt gondozzák a kertet Fotó: óvoda archív

A ráckeresztúri óvoda udvara, kertje egyre tudatosabb tervek szerint alakul. Az intézmény ugyanis csatlakozott az Országos Iskolakert-fejlesztési Programhoz, mely tavaly óvodakertek kialakítására is hirdetett pályázatot.

Környezeti nevelésben részesülnek a gyerekek

Gáborné Kutasi Katalin óvodavezető elmondta, fontosnak tartják a környezettudatos nevelést, s minthogy már évek óta foglalkoznak komposztálással, esővízgyűjtéssel, kiskertek kialakításával, nem volt kérdés, hogy részt vesznek a programban. A pályázaton háromszázezer forint értékben kaptak magokat, szerszámokat és nagyítókat, s egy kollégájával együtt részt vettek egy harmincórás intenzív továbbképzésen, melyet a vírushelyzet miatt online tartottak. A továbbképzésen elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt elsajátítottak, például a gyógy- és fűszernövények termesztéséről, a növénytársulásokról, a helyes komposztálásról, a szakszerű kerttervezésről. Nyáron az Iskolakertekért Alapítványtól mentor érkezett az óvodába, aki számos tanácsot adott az óvodakert kialakításához, s beszélt arról is, mely növények ültetését nem ajánlják, például amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. A tanfolyamon részt vett Baki Mónika óvodapedagógus is, aki lelkesen mesélt a tervekről: „Évek óta veteményezünk a gyerekekkel, igyekszünk bevezetni őket a kertészkedés rejtelmeibe. Ez a program szakmai hátteret ad mindehhez, így tudatosabban figyelünk arra, mit hova ültetünk, hogyan használjuk fel a betakarított termést. Terveink megvalósulásához sok segítséget kapunk a szülőktől és önkéntes segítőktől is.”

A Ráckeresztúron található óvodában a gyerekekkel együtt gondozzák a kertet
Fotó: óvoda archív

Gáborné Kutasi Katalin hangsúlyozta, hogy a természet körforgásával szeretnék megismertetni a gyerekeket. Ha babot csíráztatnak, azt utána elültetik a kertben, gondozzák, majd a termést felhasználják például salátának. A levendulát megszárítják, s illatzsákokat készítenek, ami kiváló ajándék lehet. A pályázaton kapott nagyítókkal a rovarokat vehetik szemügyre a gyerekek. Minél több foglalkozást szeretnének a szabadban tartani, s a kicsiket még inkább bevonni a növények gondozásába. A jövőbeni terveik közé tartozik az óvoda hátsó udvarán madártanösvényt létrehozni, ahol a gyerekek a településen élő, fészkelő szárnyas jószágokat tanulmányozhatnák. Továbbra is odafigyelnek az újrahasznosításra, a fenntartható fejlődésre, s idővel szeretnének eljutni odáig, hogy akár mentoróvodaként segítsenek más óvodáknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában