JELES NAPOK

2021.02.01. 08:00

A köztársaság kikiáltását és a szerelmeseket is februárban ünnepeljük

Február a farsangi bálok időszaka, egyúttal a farsangi időszak befejezése és a nagyböjt kezdete is. A közismert jeles napok mellett sok fontos, a köztudatban mégis kevésbé jelenlévő emléknap kötődik az év legrövidebb hónapjához. Összegyűjtöttük őket.

Varga Richárd

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Február 1.

A második Magyar Köztársaság kikiáltásának emléknapja. A Sulyok Dezső kisgazdapárti politikus által előterjesztett törvényjavaslatot 1946. február 1-jén léptették életbe. 2005 óta ünnepeljük ezen a napon a köztársaságot.

Az 1994-ben alakult Civil Parlament, a civil szervezetek társadalmi felelősségvállalásának fontosságát hangsúlyozandó, február első napját jelölte ki a civilek napjának.

Február 2.

1997-ben II. János Pál pápa nyilvánította ezt a napot a szerzetesek világnapjává.

1971 óta február 2-án ünnepeljük a vizes élőhelyek világnapját is. Az indiai Ramsar városában megkötött egyezményhez Magyarország 1979-ben csatlakozott. Azóta hazánk több vizes területe, így természetesen a Balaton is, az úgynevezett ramsari területek közé tartozik, és ennek köszönhetően, nemzetközi szinten is fokozott védettséget élvez.

Február 4.

A 2000-ben Párizsban tartott Rákellenes Világkongresszuson február 4-én írták alá azt a nyilatkozatot, amelyben globális összefogásra szólítottak fel a halálos kór ellen. Azóta ez a nap lett a rákellenesség világnapja.

Február 9.

A XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája a II. magyar hadtest pusztulása, vagy ahogy a köztudatba beépült: a doni katasztrófa. 1943-ban Voronyezs mellett körülbelül 40 ezren vesztették életüket, és 70 ezren kerültek orosz hadifogságba. Február 9-én rájuk emlékezünk.

Bittera Gyula gyógynövénykutató, a tihanyi levendulatermesztés úttörője, 1893-ban ezen a napon született.

Február 10.

Az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, Batthyány Lajos 1803. február 10-én látta meg a napvilágot.

Február 11.

II. János Pál pápa 1993-ban nyilvánította ezt a napot a betegek világnapjává. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.”

Február 14.

Valentin-nap: Szent Bálint a szerelmesek védőszentje, éppen ezért, különösképpen az angolszász országokban, ekkor köszöntik fel egymást a szerelmespárok. Talán kevesebben tudják, hogy Szent Bálint a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje is, ezért február 14-e az epilepsziások világnapja is.

Február 16.

Húshagyó kedd: A farsangi időszak utolsó napja.

Február 17.

Hamvazószerda: A nagyböjt időszakának kezdete. Régen európaszerte szokás volt, hogy a farsangot jelképező szalma- vagy papírmasé-bábut elégették, elhamvasztották ezen a napon. Hamvazószerda a farsang temetése, de a fény befogadására való felkészülés kezdete is.

Február 18.

A XIX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője, a Balaton-parthoz ezer szállal kötődő Jókai Mór 1825-ben február 18-án született.

Február 20.

Az irodalom mellett a képzőművészet is tartogat egy jeles februári születésű alkotót. Nem is akárkit. Az egyik legismertebb és legtöbbek által csodált magyar festő, Munkácsy Mihály, 1844. február 20-án látta meg a napvilágot.

Február 22.

1990-ben az Európa Tanács ezt a napot nyilvánította a bűncselekmények áldozatainak napjává. Rendőreink, a világnap szellemében, országszerte bűnmegelőzési előadásokat tartanak ezekben a napokban.

Február 25.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja: Az Országgyűlés huszonegy éve hozott határozatának értelmében emlékezünk meg ezen a napon a kommunista diktatúra mártírjairól, áldozatairól.

 

Vezető képünk az Alcsúti Arborétum hóvirágairól készült tavaly februárban. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában