KALENDÁRIUM

2021.01.01. 09:20

Számos jeles napunk lesz az új év első hónapjában

Az egyházi ünnepek mellett több világi ünnepnap és évforduló is januárra esik. Összegyűjtöttük nektek a legfontosabbakat.

Varga Richárd, veol.hu

Forrás: pixabay.com

Január 1.

Újév napja már az ókori Rómában is az ajándékozás és a jókívánságok napja volt. Jellemzően babér- vagy olajágakkal díszítették fel otthonaikat ilyenkor a római polgárok, mivel ezeknek szerencsehozó szerepet tulajdonítottak.

A keresztény vallásban január 1-je Szűz Mária ünnepe, valamint Jézus körülmetélésének a napja. Ahogy a Biblia írja: „Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte, mielőtt még a méhben megfogamzott volna.” (Biblia, Lukács 2, 21)

Az év első napja 1968 óta, VI. Pál pápa kezdeményezése nyomán, a Béke Világnapja is.

Fontos irodalmi vonatkozás is van január 1-jének, hiszen 1823-ban ezen a napon született Petőfi Sándor. (Két év múlva ünnepeljük a költő születésének 200. évfordulóját.)

Január 2.

Jézus nevenapja a keresztény vallásban. (Más liturgikus hagyományok – például a reformátusok – újév első napján ünneplik.)

Január 3.

Nemes Nagy Ágnes költő születésének 99. évfordulója.

Január 6.

Vízkereszt ünnepe zárja le a karácsonyi időszakot. Ez a tizenkettedik nap, a Napkeleti Bölcsek látogatásának időpontja. A második vatikáni zsinat előtt (1962-1965) Jézus Jordán folyóban történő megkeresztelkedését is ezen a napon ünnepelte a római katolikus egyház, innen a magyar nyelvben állandósult Vízkereszt elnevezés.

Az eredeti ünnep több eseményt is magában foglalt: Jézus születése (a karácsony bevezetése előtt), a Napkeleti Bölcsek látogatása, Jézus megkeresztelkedése és az első csodatétel a Kánai menyegzőn mind erre a napra koncentrálódtak. Az ünnep eredeti neve éppen ezért Epihania Domini, vagyis az Úr megjelenése volt.

Ezen a napon kezdődik a Farsang időszaka is, amely hamvazószerdáig tart, és a népi hagyományokban téltemető-tavaszköszöntő funkciót tölt be.

Január 11.

Jedlik Ányos fizikus, feltaláló születésének 221. évfordulója. Jedlik talán legismertebb találmánya a dinamó, de a legközkedveltebb minden bizonnyal a fröccs.

Január 15.

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend – a Pálosok – névadóját, Remete Szent Pált ünnepeljük ezen a napon.

Január 19.

Pontosan 100 éve, ezen a napon született Mészöly Miklós író.

Január 20.

Szent Sebestyén napja: Szent Sebestyén napja Székesfehérváron már 1739 óta fogadalmi nap, melynek keretében szentmisét és búcsút tartanak a Felsővárosban. Azért e dátum, mert 1739-ben pusztított a pestis, s a fehérváriak Istenhez fohászkodván fogadalmat tettek, hogy hálából templomot húznak fel az ő dicsőítésére, valamint örök időkre szóló böjttel és körmenettel emlékeznek meg róla, ha túlélik a fekete halált.

Január 21.

Madách Imre születésének 198. évfordulója.

Január 22.

A magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt.

Január 25.

A „pálfordulás” napja. A bibliai történet szerint Saul, aki üldözte a keresztényeket, a damaszkuszi úton leesett a lováról, és látomásban volt része. Az Úr jelent meg neki, és ezen élmény hatására Saul felvette a Pál nevet (Paulus = kicsiny), és a kereszténység egyik legnagyobb térítő-apostola lett.

Január 27.

A Holokauszt nemzetközi emléknapja. (1945-ben ezen a napon léptek be először a Szövetséges haderők katonái az auschwitzi koncentrációs tábor területére. A látvány borzalmas volt.)

Forrás: jelesnapok.oszk.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában