akkor sem vagyunk egyedül

2021.01.28. 07:45

Ötvenmillió ember ügyét söpörték le az asztalról, az európai kisebbségek alulmaradtak

Az Európai Unió január 14-én kimondta, hogy az államok szövetségét vezető politikai intézményei nem foglalkoznak az őshonos európai nemzetiségek kérdésével. Az ide vezető okokat kutattuk.

Palocsai Jenő

Ráduly Róbert

Fotó: székelyhon.ro

Magyar kezdeményezés volt az a védőcsomag megalkotása, mely az őshonos európai kisebbségeket lett volna hivatott megvédeni, megőrizni. Bár innen indult, sok európai szervezet és közösség támogatta az elképzelést, az unió mégis lesöpörte a Minority Safepack-et az asztalról.

A László Attila Tibor által vezetett Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) nemrég kiadott közleményében így fogalmaz: -Az Európai Bizottság ezzel az állásfoglalásával azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogent, hanem a mindennapok kihívását jelenti. Az a bizottság, amely elvileg az igazságosságot hirdeti, most cserbenhagyta az EU nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 milliónyi polgárát, köztük több millió magyart, akit a saját országában folyamatos jogsérelem ér.

Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár elmondta: Sajnálatos, hogy a bizottság elutasította a Minority Safepack ügyét, hozzátette, tovább keressük a lehetőségét annak, hogy hogyan lehet ezt a döntést megváltoztatni?

Vargha Tamás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi húzódik a döntés hátterében az államtitkár így válaszolt: -Elsősorban talán az érdektelenség, esetleg az Európai Bizottság azt gondolja, hogy a nemzeti kisebbségek ügyében megfelelő módon járt el, ám mi erről pontosan az ellenkezőjét gondoljuk. Szükség lett volna erre a védelemre és voltak támogatói is, mégis rossz döntést hozott a bizottság.

Azt gondolhatnánk, ez az ügy mindenkinek fontos, ám most kiderült, hogy korántsem. Árgyelán János Fejér megyei önkormányzati képviselőtől kérdeztük, vajon miért nem érzi ezt mindenki szívügyének? A képviselő azt mondta: Az unióban rájöttek, hogy nem jó az ilyen nemzeti kérdéseket feszegetni, hiszen ők pont egy összegyúrt, egységes masszát akarnak, ahol nincsenek identitások.

Árgyelán János
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezt alátámasztja a MÖM közlemény is, mely elég szókimondón fogalmaz: – Az Európai Bizottságnak nem fontos az őshonos európai kisebbségek kérdése, helyette belesüllyedt a deviáns propaganda ingoványába, miközben a kultúránk számára idegen bevándorlókat a nemzetállamok polgárai elé helyezi.

Megkérdeztük, hogy a migrációs nyomás miért nem erősíti fel az európai nemzetek összefogását? Árgyelán azt mondta: Brüsszelben öt évig voltam a régió bizottságának tagja és aki nincs ott közöttük, a nyugati, jórészt liberális, politikusok között, az nem érti meg, hogy ők nem nyomásként élik meg a migrációt, hanem egy hatalmas lehetőségnek tekintik. Rosszak a demográfiai mutatóik, a németeknél vannak olyan tartományok, ahol egy alatt van az egy családra jutó gyerekek száma, vagyis nem teremti újra magát a társadalom, ezért a migrációra mint megoldásra gondolnak, melynek köszönhetően készen kapnak munkaképes embereket.

Csíkszereda Székesfehérvár testvérvárosa. Az erdélyi település polgármestere Ráduly Róbert is nyilatkozott lapunknak.

Az én meglátásom az, hogy nem szabad ennyiben hagyni ezt a kérdést! Nyilvánvaló, hogy nemcsak Romániának, hanem számos más államnak is érdeke, hogy ez az ügy ne legyen európai uniós kérdés, hogy ne legyenek erre európai uniós szintű szabályok. Továbbra is a kormányok saját hatáskörében marad a kisebbségek kezelése, pedig mi, önhibánkon határon kívül rekedt kisebbségként pontosan tudjuk, látjuk és tapasztaljuk, hogy a saját hatáskörben való rendezés mit is jelent.

A MÖM a közlemény végén felhívja minden magyar figyelmét arra, hogy csak magunkra számíthatunk.

Ráduly Róbertet megkérdeztük, hogy szerinte is ennyire veszett fejsze nyele az összes európai őshonos kisebbség ügye? Valóban csak mi, magyarok fogunk ezzel foglalkozni?

Ráduly Róbert
Fotó: székelyhon.ro

A csíkszeredai városvezető pozitívan nyilatkozott: -Fontos eredmény az, hogy jó néhány őshonos, kisebbségben élő európai közösség összefogott ezúttal, és meg tudta szerezni a szükséges támogatói többséget a kezdeményezéséhez. Ez azt mutatja, hogy nem csak magunkra számíthatunk. Én azt mondanám, hogy ebben az esetben a pozitívumokat, a sikereket kell megtalálni és tovább vinni, mert vannak még olyanok, akiket az ügy mellé lehet állítani. Lehet, hogy idővel bekövetkezik egy pozitív fordulat az ellenérdekelt kormánylobbik dacára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában