nincs felelet

2021.01.16. 07:10

Mi lesz az abai szakrendelővel?

Aba város önkormányzata hivatalos közösségi oldalán tett közzé nemrég egy nyilatkozatot a Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelőről, miszerint annak idei finanszírozása biztosított, hacsak nem perelik be őket a kisebbségi tulajdonosok.

Majer Tamás

Összesen nyolc önkormányzat a tulajdonosa a Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelőnek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Abán található szakrendelő többségi tulajdonosa az abai önkormányzat, több mint 75 százalékos résszel. A maradékon hét község önkormányzata osztozkodik: Sárosd, Seregélyes, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Soponya, Csősz, Tác. Korábban Sebestyén Zoltán sárszentágotai polgármester rámutatott lapunknak nyilatkozva arra, hogy természetesen így, a szavazati arányok miatt a kisebbségi tulajdonosoknak nincs mérvadó beleszólási joguk a döntésekbe.

Ismeretes az is, hogy a szakrendelő létrehozásához szükséges pályázathoz anno a kellő lakosságszámot Aba úgy tudta felmutatni az Európai Unió felé, hogy szövetségre lépett a környező településekkel. Innen ered a közös tulajdon.

Nos, nézzük, mit írt az abai önkormányzat ebben a bizonyos nyilvános, a világhálóra kitett közleményben! Jegyezzük meg előtte, hogy a szakrendelő létrehozásakor Kossa Lajos volt, most pedig már Mikula Lajos a kisváros polgármestere! Sok minden megváltozott.

Idézünk: „[...] Biztosított a szakrendelő 2021. évi finanszírozása, feltéve, hogy a kisebbségi tulajdonosok nem perelik be az abai önkormányzatot. A szakrendelő működési hiányát nagyságrendje miatt kétféle módon lehet finanszírozni. Támogatásként vagy tagi kölcsönként. Az előző önkormányzati vezetés támogatást adott a szakrendelőnek. Ezt nem kell visszafizetni, így az évek alatt 200 millió forint vagyonvesztést szenvedett el az abai önkormányzat. Az új vezetés nem kívánta folytatni a vagyonvesztést eredményező gyakorlatot, így 2020-ban már tagi kölcsönként finanszírozta a szakrendelőt. Ezt a finanszírozási megoldást a 2020. március végén tartott taggyűlésen a kisebbségi tulajdonosok is tudomásul vették.

A tagi kölcsönt, ahogyan a nevében is van, vissza kell fizetni. A szakrendelőnek nincs felesleges pénze, emiatt is kell finanszírozni. Így a 2020. évi 26,5 millió forint tagi kölcsön visszafizetéseként a rendelő épületének hozzávetőleg 5 százaléka 2021. márciusában az abai önkormányzat tulajdonába kerül. Erről született döntés a 2020. december végi társasági taggyűlésen.

Összesen nyolc önkormányzat a tulajdonosa a Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelőnek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat a szakrendelő hiányát továbbra is finanszírozza. A képviselő-testület döntése szerint ez továbbra is kizárólag tagi kölcsönként lehetséges. [...] Az összesen 24,6 százalék tulajdonnal rendelkező kisebbségi tulajdonosok nem szeretnék, hogy a döntés szerint Aba visszakapja a tagi kölcsönként kifizetett pénzét. Jelezték, hogy várhatóan megtámadják a taggyűlési határozatot a bíróságon. Amennyiben ez megtörténik, akkor az abai önkormányzat az ügy rendezéséig megszünteti a szakrendelő hiányának finanszírozását. Így, ha a kisebbségi tulajdonosok pert indítanak az abai önkormányzat ellen, akkor a szakrendelő feltehetően csődbe megy, és be is fog zárni. [...] A kisebbségi tulajdonosok a szakrendelő működéséhez ez idáig egyetlen forinttal sem járultak hozzá.

Emiatt is érthetetlen, miért kívánják megakadályozni, hogy Aba finanszírozza a szakrendelőt. Egyetlen logikus magyarázat az lehet, hogy a kisebbségi tulajdonosok szándékosan csődbe szeretnék juttatni a szakrendelőt működtető céget.”

A kisebbségi tulajdonos önkormányzatok vezetői közül Horváth Sándor, Seregélyes elöljárója elmondta lapunknak, hogy polgármester társaival folyamatosan egyeztetnek a helyzetről. Ígérete szerint a jövő hét elején lépnek ki a nyilvánosság elé. Az azonban már most leszögezte, céljuk, hogy a szakrendelő ezután is működjön, végezze gyógyító tevékenységét.

A vita alighanem afölött tornyosul, hogy az abai önkormányzat támogatásként vagy tagi kölcsönként finanszírozza-e a többségi tulajdonában és a területén található szakrendelő éves működési hiányát. A felek álláspontja alapvetően egyébként abban sem egyezik, hogy milyen arányban adjanak bele a mindenkori működési hiányba. Tulajdoni hányad alapján? Lakosságszám alapján? A korábbi vállalások szerint? Kérdések vannak, folyatás is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában