Koronavírus Fejérben

2021.01.22. 07:35

Lépést tartanak az igényekkel – online zajlik idén az Educatio Szakkiállítás

Ezekben a napokban is gőzerővel zajlik a felsőoktatásba készülő leendő hallgatók tájékoztatása. Az Educatio Szakkiállítás, melynek minden évben a főváros ad otthont, idén az online térbe költözött.

Héjj Vivien

Bíró Anna a turizmus-vendéglátás szakot képviseli

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint arról már lapunk is beszámolt, az egyetemi nyílt napok az online térbe költöztek, nincs ez másként a minden évben lezajló Educatio Szakkiállítás kapcsán sem. A három napos eseményen az ország összes felsőoktatási intézménye bemutatkozik, így a leendő hallgatók, a szülők, a tanárok és bárki, aki érdeklődik a jelenlegi felsőoktatás iránt, testközelből, hallgatók és oktatók segítségével kerülhetnek közelebb a vágyott egyetemhez, szakirányhoz.

A Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán tíz diák vállalta, hogy laptop mögé ül, és jelenlétével, tudásával segíti az érdeklődőket. Az online felület segítségével videón vagy chaten keresztül tehetnek fel kérdéseket a rendhagyó esemény résztvevői.

– Leginkább a képzési idővel, a nyelvtanulási lehetőségekkel, a végzés utáni kilátásokkal kapcsolatban érkeztek kérdések, de a duális képzések iránt is sokan érdeklődnek – fogalmazott Bíró Anna, aki az online eseményen a Corvinus Egyetem turizmus-vendéglátás szakát képviseli.

Az esemény apropóján Domahidi Ákossal beszélgettünk, aki szeptember óta az egyetem kancellárjaként van jelen. Mint mondta a jelenlegi időszak számos kihívást tartogat, de ezekre igyekszik pozitívan tekinteni az intézmény.

– A járvány új módszertanokat hozott magával abban is, hogy hogyan érjük el a potenciális hallgatóinkat. Ebből a szempontból a székesfehérvári campus lépéselőnyben van, hiszen az infrastruktúrája és a modern broadcasting rendszere lehetővé teszi, hogy az ilyen helyzetekben is helyt tudjunk állni – fogalmazott az egyetem kancellárja. Hozzátette, a már korábban lezajlott nyílt nap is sikeresnek tekinthető, az online felületen keresztül mintegy tízezer emberhez eljuthatott az egyetem híre.

Bíró Anna a turizmus-vendéglátás szakot képviseli
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A képzések tekintetében kiemelten fontos, hogy az intézmény a megyében működő vállalatok igényeit ki tudja szolgálni, így a végzett tanulók megfelelő kvalitásokkal léphetik át a munkaerőpiac küszöbét.

– Azt látjuk, hogy egy olyan típusú igény fogalmazódik meg a vállalatok tekintetében, ami kevésbé terelhető be a meglévő graduális képzési struktúrába. Az egyetem ezt a piaci reakciót felismerte és szeretne reagálni az igényekre. Gőzerővel dolgozunk azon, hogy úgynevezett „non-degree” programokat építsünk fel. Ez alatt azokat a képzési formákat értjük, amelyek nem a klasszikus alapképzés, mesterképzés vagy szakirányú továbbképzés keretében valósulnak meg, hanem testre szabottan, a vállalatok konkrét igényeire koncentrálnak, specifikusan, csak egy területre fókuszálnak, legyen az digitalizáció, marketing, vagy személyügyi irányzat – fogalmazott Domahidi Ákos.

Az igényekre reagál az intézmény legújabb, iparvállalati és műszaki szakközgazdász szakirányú továbbképzése is, amelyet az Óbudai Egyetemmel közösen hívtak életre.

– Nyilvánvalóan versenytársak vagyunk a piacon, de úgy gondolom, hogy vannak olyan helyzetek, amikor érdemes a két intézménynek összeállnia azért, hogy még jobb eredményeket produkáljon. Erre kiváló példa ez a szakirányú továbbképzés is, ahol a műszaki és közgazdász terület egy képzésen belül találkozik. Az Óbudai Egyetem a saját kompetenciáján keresztül a műszaki tartalmakat, a Corvinus Egyetem pedig a képzés közgazdasági „lábát” adja. – tette hozzá a kancellár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában