Erősödőben a kézilabda

2021.01.06. 07:00

Izgalmas évet zárt Dél-Fejér: épültek, szépültek utak, templomok, csarnokok, köznevelési intézmények

Kezdjük a végén! 2020. decemberében elkészült négy útmenti kereszt felújítása Mezőfalván, 2,9 millió forintból. A forrást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította, a helyi német önkormányzat pályázott rá, két körben.

Majer Tamás

Az átmenő forgalom továbbra is jelentős Sárbogárd városában

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Molnárné Troppert Mária, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat elmondta lapunknak, az első nyertes támogatási kérelemből csak két keresztre futotta volna, ám az alapkezelő ösztönzésére újra pályáztak: a szervezet jelezte ugyanis, hogy 2020-ban programtámogatások helyett is felújításokra érdemes pályázni. Ilyen év volt ez Dél-Fejérben: épültek, szépültek utak, templomok, csarnokok, köznevelési intézmények. Felkészültek a jövőre.

Mezőfalván összesen négy út menti kereszt rekonstrukciójára lehetnek büszkék
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Nem kevés gondot okoz az átmenő forgalom

Március 5-én arról írtunk, hogy sűrű gondot okoz Sárbogárdon az átmenő teherautóforgalom. Egyes helyi lakosok tudni vélték, hamarosan kitiltják a teherforgalmat a városból. Amint megtudtuk: Sárbogárdon a főút városi átkelési szakaszának hossza 62 kilométernyi, s a forgalomnagyság naponta 8603 jármű, ebből a teherautó forgalom 814. – Ezek a főúton a tehergépjárművek forgalmának korlátozását nem vezethetjük, be, hiszen a jogszabályok szerinti terelőutat nem lehet kijelölni esetükben – válaszolta érdeklődésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője. – Fontos továbbá, hogy a helyi gazdaságok működését is hátrányosan érintené egy ilyen intézkedés, mivel az áruszállítást, a mezőgazdasági forgalmat egyformán Sárbogárd és Cece környezetében – tette hozzá.

Az átmenő forgalom továbbra is jelentős Sárbogárd városában
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Eszközök a digitális munkarendhez

Április 24.: Nem felújítás, hanem koronavírus… A Dunaújvárosi Tankerületi Központ intézményenként mérte fel a diákok igényeit, hogy valamennyien megkaphassák a digitális munkarendhez szükséges technikai eszközöket – írtuk. – Az iskolák a veszélyhelyzet miatt egy hónapja álltak át a digitális munkarendre. Egyik napról a másikra kellett alkalmazkodni az új helyzethez a pedagógusoknak, a diákoknak, a szülőknek és a tankerületeknek is – mondta el lapunknak áprilisban Szilágyiné Németh Sarolta Zsuzsanna, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója. A pedagógusok esetében nem merült fel eszközhiány, az új munkarendtől függetlenül biztosítani tudták számukra a laptopokat. Intézményenként felmérték a diákok igényeit, hogy valamennyien megkaphassák a digitális munkarendhez szükséges technikai eszközöket.

Május 4-én a Mezőfalvát Sárbogárddal összekötő út felújítása adott témát. A 6219-es jelű, Dunaújváros-Sárbogárd összekötő út újabb 14,59 kilométeren újul meg – írtuk.

Látogatható a levendulás Nagykarácsonyban

Június 17-én arról szólt egy nagykarácsonyi írásunk, hogy nyílt egy ingyenesen látogatható levendulás kert Nagykarácsonyban. A bejáratnál jelképesen is egy nyitott ajtó jelezte: engedélyezett a bejárás az egyre lilább levendulaföldre. Nagykarácsonyban az egyik irányban a Mikulásház, a másikban pedig a levendulás felé tarthat a kirándulni, kikapcsolódni vágyó – írhattuk.

Június 25-én arról adtunk hírt, hogy nettó 800 millió forintból újult meg a Paksot Cecével összekötő út. Pár nappal később sárbogárdi, a városban történő felújításról is írtunk. Az a kivitelezés a 63-as főúton található vasúti átjárótól a Vágóhíd utcáig tartott.

A 63-as út sárbogárdi részét is javították
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Megújult a templom kupolája is

Szeptember 10-én a mezőszilasi református templom szerepelt lapunkban, amely látványosan megújult. Lentebb az ajtók, ablakok és a vakolat öltöttek más formát, míg fentebb a tető és a kupola vonzza a szemet. Előbbiek egy energetikai pályázat keretében újulhattak meg, egyedül a kupolára nem volt keret a felhívásban. Ezért hirdetett közösségi adakozást az egyházközség. – A szükséges bekerülési költség, vagyis több mint tízmillió forint két és fél, három hónapon belül gyűlt össze – értesültünk.

Szeptemberben arról tájékoztattunk olvasóinkat, hogy Zámbó Tibor, a mezőszilasi általános iskola igazgatója, kézilabdaedző az utánpótlás-nevelésben elért eredményi okán a Nemzeti Tehetség Program Bonis Bona díját vehette át. – Mára már az egész ország tudja, hogy a kézilabdatérképen ott van Mezőszilas, és a mezőszilasi gyerekek jóvoltából jelenleg a Simontornya KK az előző szezonban a korosztályos NB I. dobogóján állt a vírus támadása előtt – nyilatkozta lapunknak az edző.

Újra régi pompájában a dégi kastély

Szeptember 23-án a dégi kastély felújításáról adtunk információt: A 2018-as év első felében láttak munkának a szakemberek, akik azóta is tevékenykednek a dégi Festetics-kastély és Hollandi-ház környékén. Olyannyira sok a tennivaló, hogy a 2020-as határidőből 2021 második fele lett: ekkorra várható, hogy elkészülnek a felújítással, beszerzik a kiállításhoz kapcsolódó eszközöket, és kialakítják magát a tárlatot. Azóta már elkészült a kastély külső felújítása és a díszkivilágítás.

Novemberben írtunk arról, hogy 50 millió forintot nyert el Mezőszilas a polgármesteri hivatal felújítására. Cece pedig közel 30-at a helyi óvoda és a bölcsőde tetőszerkezetének felújítására. A teljesség igénye nélkül: a Magyar Falu Programban szolgálati lakás fejlesztésére 30 millió forint támogatást kapott Mezőkomárom, óvodaépület felújítására 32,2 milliót Káloz, 18-at Mátyásdomb. Faluház-felújításra Igar 30 milliót, Kisláng pedig 11,6 millió forint támogatáshoz jutott. További 15 millió forint forrást kapott Igar az óvodai sportterem és tornaszoba fejlesztésére. Az előszállási iskola 100, az alapi s a kislángi iskola 50 millió forint felújításra fordítható forrást nyert el.

Kézilabda- és új tornacsarnok

Szintén novemberben jártunk a Mezőszilason épülő új tornateremnél. Ott 2021 év áprilisára készül el a község vadonatúj tornaterme, tornacsarnoka, 647 millió forint állami támogatásból. Az épület nettó hasznos alapterülete 764 négyzetméter lesz, a sportpadlóé 551.

Áprilisra készül el Mezőszilas új tornacsarnoka, 647 millió forint állami támogatásból. Itt oktathat Zámbó Tibor is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Szintén kézilabda, szintén november: A Magyar Közlöny 244. számában tette közzé a kormány azon határozatot, amely szerint 20 millió forint támogatás jut egy újonnan megépülő sárbogárdi sportcsarnok kiviteli tervdokumentációjának elkészítésére. A Közlönyben írtak szerint a sárbogárdi sportcsarnok központi költségvetési támogatás felhasználásával fog megvalósulni. Információink szerint egy 3-400 fős csarnokról épülhet, közel 1 milliárd forintból.

November 28-án arról voltunk kénytelenek hírt adni, hogy 2020-ban nem nyitja kapuit a nagykarácsonyi Mikulásház... A járvány miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában