ötleteket várnak

2021.01.22. 14:00

Kell Mányra egy hely a fiataloknak!

Voltak tervek, melyek megvalósultak, más tervek kútba estek, s új feladatok keletkeztek. Ugron Zoltán polgármester úgy véli, a helyi közösség örömei és élményei, s az önszerveződés a nehéz időkben muníciót adnak a folytatáshoz.

Zsohár Melinda

A fiataloktól várja a javaslatot Ugron Zoltán egy nekik tetsző hely megvalósítására

Fotó: KA archív

Virágosítás és faludekoráció, az elektromos hulladékok felszámolása, saját gyümölcsfaültetvény kialakítása – sok-sok apróságból áll össze a mindennapi élet, mondja Ugron Zoltán polgármester. Az apróság szó nem lebecsülés, a lakosság közérzetét nagyban ezek határozzák meg. Virágszigeteket fogadtak örökbe Mányon, nemzeti ünnepeken egyre több zászló lobog az utcákon, nemcsak a középületeken. A polgármesternek ez különösen szívügye, neves politikai elődeit, a családi mintát a maga szerényen elkötelezett módján követi. A Covid miatti gépjárműadó-elvonás némiképp nehézséget okozott, kicsi a saját bevétel. A Magyar falu programban december végén nyertek hárommilliót közterület-fenntartásra szolgáló gépre, saját költségvetésből több útszakaszt felújítottak, kijavítottak, a földutakra murva került.

Önkormányzati csemetekertet alakítottak ki negyvenöt szilvafából a zártkerti utak felújítására elnyert tízmillió forintnyi pályázati pénzből, bónuszként. A falu közepén, a község tulajdonában álló telken több éve halmozódott hét teherautónyi elektromos hulladékot a Máltai Szeretetszolgálat szállította el újrahasznosításra. A köszönet, az elismerés a nehéz időkben még inkább kapaszkodókat nyújthat, nyomatékosítja a polgármester.

A fiataloktól várja a javaslatot Ugron Zoltán egy nekik tetsző hely megvalósítására
Fotó: KA archív

A mányi testület új díj alapításáról határozott: a Falunkért, közösségünkért oklevelet október 23-án adták át első ízben a kiemelkedő közösségi munkáért. Egyikük a Mányi TK – a helyi futballcsapat egy évadon keresztül játszott veretlenül, s feljutott a Fejér megye I. osztályba, Varga Mihály elnökletével. A másik díjazott a Hársfadombi Német Nemzetiségi Általános Iskola fejlesztő munkacsoportjának három pedagógusa lett. A Mátyás-telepen élő hátrányos helyzetű gyerekekhez mentek el a tanítók a Csillagpontnak elnevezett helyre személyesen, az online oktatás idején. A harmincéves önkormányzatiságot az 1990. október 14-iki szabad választás napjának évfordulóján Mányon az összes egykori polgármester és képviselő meghívásával ünnepelték. Ez idő alatt Hammer Mátyás, Vadas Imre, Szabó Zoltán és Ugron Zoltán voltak a polgármesterek – az első faluvezető sajnos elhunyt azóta.

Elkészült a református gyülekezeti ház, a katolikus plébánia belső felújítására két helybéli vállalkozás több millió forintot ajánlott fel. Többfunkciós közösségi teret alakítanak ki az épületben. Kétszáz karácsonyi csomagot állítottak öszsze kétmillió forint értékben a szociális keretből. A tervekben szerepel a zsámbéki behajtótól Mány faluközpontig 1,5 kilométernyi út felújítása a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. beruházásában. A közterületek további szépítése, utcanévtáblák elhelyezése, s az önkéntesség további erősítése a cél, hangsúlyozza a polgármester. És Kell ide egy hely! jelszóval a fiataloktól várja a testület az ötleteket egy nekik tetsző hely megteremtésére. Az ifjak javaslatának állnak elébe, mondja Ugron Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában