vandalizmus

2021.01.22. 13:00

Kábellopásoktól a firkálásokig – A milliót is rúghatja a károk helyreállítása a MÁV-nak

Letört vasúti sorompórúd, látástól mikulásig festett kocsik, megrongált ülések. Felsorolni is nehéz, mennyi kárt tesznek az emberek, számunkra teljesen érthetetlen okból.

feol.hu

Kifejezetten Fejér megyébe nem érkezett rögzítőeszköz, mégis sokat használják a kamerákat az itteni vonatokon is

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szögezzük már le az elején, hogy bizonyos károk keletkezésének pontos helyét nem lehet meghatározni, ezért a felfedezésük helyét kénytelenek megjelölni elkövetési helyként.

Most, hogy már ismerjük az alapokat, jöhetnek a számok. A 2020-as évben 7 graffiti-rongálást, 3 egyéb járművekben bekövetkezett rongálást, illetve 14 lopást jegyez a vastúttársaság. A felsorolt ügyekben a feljelentést megtették, az okozott kár értéke közel 2 millió forint. Öröm az ürömben, hogy 2019-hez képest látszik némi visszaesés, mind az esetek számában, mind pedig a kárértékben.

A MÁV-START kérdésünkre elárulta, hogy a legnagyobb kárt a graffitizéssel okozzák számukra. Hogy a rongálásokat megelőzzék, vasútőri jelenlétet biztosítanak, illetve egyre több járművön alkalmaznak kamerákat. A járműpark 12%-án van beépített kamerarendszer, valamint további védelemként speciális anti-graffiti réteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületét, így egy mosással könnyedén meg tudják szüntetni a rongálást.

A MÁV arra kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze azt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, hogy a lehető leghamarabb tudjanak intézkedni.

Magyarországon a hasonló rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket, 2020-ban összesen 189 feljelentést tett.

Fejér megyében jellemzőek még a kábellopások, balesetek az épület- és pályarongálások a firkálások mellett. Ezek a pályainfrastruktúrában keletkezett károk 2019-ben 1,7 milliós költséget jelentett a vasúttársaságnak, míg 2020-ban szerencsés visszaesés tapasztalható, körülbelül 600 ezer forint kár keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában