Tájház

2021.01.19. 13:15

Erdélyből érkezett a faanyag a csákberényi pajtához

Bontott pajták Erdélyben vásárolt anyagából épül a tájház udvarán az új, zárt közösségi tér, a csákberényi pajta, amit a remények szerint a nyári Retye-rutya táborral avathatnak fel.

Borsányi Bea

A pajta egy része már áll, és arra vár, hogy a tető a helyére kerüljön

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csákberényben a tájház nemcsak egy puszta kiállítás bútorokkal és használati tárgyakkal a régi világból, hanem egy nagyon is élő közösségi helyszín – éppen gondozót keresnek azon háziállatok számára, amiket ott tartanának –, amely számos, főleg hagyományőrző programnak ad otthont. – A Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Egyesület számos programot szervez minden évben, s mivel az „otthonunkba”, a Civil Házba a hely szűkössége miatt nem lehet minden programot bevinni, ezért gondoltunk arra, hogy a tájház udvarán építünk egy nagy, zárt pajtát, amely sok embert befogadhat – kezdte Sáfrán Andrásné, a falu legtöbb kulturális programját szervező egyesületének elnöke.

A pajta egy része már áll, és arra vár, hogy a tető a helyére kerüljön
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Annak érdekében, hogy autentikus legyen az építmény, a polgármester azt javasolta egy erdélyi látogatását követően, vásároljanak onnan bontott pajtákat. Az elképzelés megvalósítására jókor jött az a Leader-pályázat, amelynek keretében 2019-ben nyert az egyesület támogatást. A tavaly tavasz óta fennálló pandémiás helyzet miatt viszont lassabban haladnak a munkák. A beszerzett két pajtából Kanalas Sándor válogatta ki és rakta össze a 70 négyzetméteres csákberényi változatot, amelynek egy része már áll, és arra vár, hogy a tető a helyére kerüljön. Ezt azonban most az időjárás miatt el kell halasztani. A tető felemeléséhez gépre van szükség, amit most a fagy miatt lehetetlen használni, olvadáskor viszont a gép megsüllyedhet a talajon. Meg kell tehát várni a megfelelő időjárást. Az elnyert támogatásból udvarrendezésre is jut pénz.

– Tavaszi programokat egyelőre nem merünk szervezni, hiszen nem tudjuk, meddig tartanak a szigorítások, ám a Retye-rutya tábort szokásosan nyár elején tartjuk, és abban reménykedünk, hogy addigra nemcsak a pajta készül el, de a vírushelyzet is úgy alakul, hogy meg is tarthatjuk a tábort – zárta Sáfrán Andrásné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában