Koronavírus Fejérben

2021.01.15. 20:00

Az idén befejeződik a zöld város projekt Enyingen

A vírushelyzet második hullámára való tekintettel a személyes ügyfélfogadás csak előre egyeztetett időpontban lehetséges – áll a felhívás a városháza ajtaján. A polgármesteri fogadóórák is határozatlan ideig elmaradnak.

V. Varga József

Viplak Tibor polgármester: „állami kompenzációt várunk”

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A 2020-as évre a koronavírus-járvány nyomta rá a bélyegét – fogalmazta meg Viplak Tibor polgármester. – Áthúzódó beruházásainkat szerencsére be tudtuk fejezni. A szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése nyomán Balatonbozsokon elkészült a járási szintű család- és gyermekjóléti központ, amelynek használatbavételi engedélyét a napokban kapjuk kézhez. Kabókapusztán az energetikai fejlesztéssel megújult a művelődési ház, s ugyancsak sikeresen lezárult a városháza és a rendőrőrs épületének felújítása.

A hátráltató tényezők ellenére a szerződés aláírását követően megkezdődhettek a településképet jelentősen átalakító zöld város projekt munkálatai. A munkák az idén folytatódnak, és be is fejeződnek. Leaszfaltozták a Szabadi utcát; a külterületi útfejlesztés részeként elkészült a Török Bálint utca folytatásában lévő szakasz, az önrészt a gazdák állták; a városgondokság elvégezte az iskolaudvar térkövezését.

Az új évre nyert pályázatuk van a Budai Nagy Antal utca leaszfaltozására, valamint folyatják az illegális hulladéklerakók felszámolását. Egyelőre aztán új pályázatok nincsenek a kisvárosok számára. Várják az újabb kiírásokat, hogy meg tudjanak oldani olyan gondokat, mint például az alsótekeresi Lomb utca esete vagy a Völgy utcai vízelvezetés kérdése.

Viplak Tibor polgármester: „állami kompenzációt várunk”
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A megye déli térségeire, ahogy az elmúlt húsz-harminc évben, sajnos most is a hátrányos helyzet a jellemző. A mostani fejlesztésekkel sikerült előrébb jutnunk, de ha nincsenek további pályázatok, akkor Enying önerőből nem tud fejlődni – fejtette ki véleményét kendőzetlenül a lehetőségekről szólva a polgármester.

A vírushelyzet pénzügyileg rendkívüli módon megerőltette az önkormányzatot, de a városvezető bízik abban, hogy az iparűzési adó és a gépjárműadó elvonása miatti bevételkiesést megfelelő állami kompenzációban megkapják, hogy működőképesek tudjanak maradni.

Értesülésünk szerint Dég korábban a simontornyai, a legújabb fejlemények tükrében (a szolgáltató drasztikus mértékű áremelése miatt) Lajoskomárom, Mezőkomárom és Szabadhídvég a polgárdi központi orvosi ügyelethez csatlakozott. Az enyingi önkormányzat is kényszerpályán mozog, a jelenlegi díj 264 százalékos emelését nem tudják elviselni, így február elsejétől ők is a polgárdi körhöz csatlakoznak. Azonban Viplak Tibor továbbra is állami állásfoglalásra vár: miszerint szakmai alapon döntsenek az orvosi ügyeletek sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában