Épp úgy, mint 282 éve

2021.01.21. 07:25

Az 1793-as pestis óta tartják fogadalmukat a fehérváriak

Ijesz­tően hasonló a mai helyzet ahhoz, amilyen 282 évvel ezelőtt, 1739-ben volt, csak ma a Covid–19, akkor pedig a pestis pusztított. És akkor sem csak Fehérváron. Erre a párhuzamra is felhívta a figyelmet a megyés püspök a szentmisén.

Borsányi Bea

Mindannyian Isten kezében vagyunk, mutatott rá Spányi Antal a vírus kapcsán

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pestisjárvány idején a felsővárosiak böjtöltek, és körmenetben kérték a kor népszerű szentjének, Szent Sebestyénnek a közbenjárását Isten segítségéért, hogy megmeneküljenek a betegségtől, a haláltól. A járvány megfékezését követően aztán a fehérváriak fogadalmat tettek, és templomot emeltek Szent Sebestyén tiszteletére. Körmenetet egy ideje már nem tartanak, de a templom áll és 1739 óta minden év január 20-án püspöki szentmisével emlékeznek az ősök hitére, a város fogadalmára.

A szentmisén, amelyen minden alkalommal zsúfolásig megtelik a felsővárosi Szent Sebestyén-templom, ezúttal is sokan, ám a megszokottól jóval kevesebben vettek részt szerda délelőtt.

Mindannyian Isten kezében vagyunk, mutatott rá Spányi Antal a vírus kapcsán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Emlékezzünk Isten szeretetére és jóságára, amellyel megsegítette az akkor élőket és megsegíti a ma élőket is – vont párhuzamot az 1793-as pestis- és a mostani koronavírus-járvány között a szentbeszéd elején Spányi Antal megyés püspök, aki hozzátette, senki nem gondolta az elmúlt évszázadokban, hogy jön még olyan vírus, amely az egész világot felforgatja és mindenkire veszélyt jelent. A püspök arra is rámutatott, hogy a régi emberek ugyan másként éltek, mint a maiak, de nem voltak ostobák és amellett, hogy a kor tudománya és technikája alacsonyabb színvonalon állt, de megfigyeléseik és akkori tudásuk alapján megtettek mindent a járvány elleni védekezés gyanánt, amit meg tudtak tenni.

 

A régiek bölcsessége azonban túlterjedt az e világi okosságon, ezért rendszeresen imádkoztak is, emelte ki Spányi, aki azt is hozzáfűzte, ezt ma is megteheti bárki, hiszen a felsővárosi templom nemcsak hétvégén, de hétköznap is várja azokat, akik szeretnének Istenhez fohászkodni. Felhívta az oltás beadatásának fontosságára is a figyelmet, mert ez fontos eszköze lehet a járvány megfékezésének, de hozzátette: végeredményben mindannyian Isten kezében vagyunk. Azok is, akik templomba járnak és hisznek és azok is, akik messzire elkerülik Isten házát.

A misét követően rendszeres program a Felsővárosi Művelődési Házban az a kötetlen beszélgetés, amelyen forralt borral, teával és szalagos fánkkal vendégelik meg a mise résztvevőit, így emlékezve egy másik régi szokásra: Szent Sebestyén ünnepén a családok összejöttek, ünnepi asztalt terítettek és mellette együtt fogyasztották el a töltött káposztát és a szalagos fánkot. A vírushelyzet miatt azonban idén erre nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában