Pályázat

2021.01.19. 07:45

A régi iskola nem vész el, átalakul Kislángon

Megközelítőleg 60 millió forint pályázati forrásból épül 16 férőhelyes – két 8 fős csoporttal bíró – minibölcsőde Kislángon.

Majer Tamás

Év végére elkészül a kislángi minibölcsőde

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ingatlan azonban ennél sokkal-sokkal értékesebb lesz, hiszen nem a semmiből emelkedik majd ki az új köznevelési intézmény épülete, hanem a régi kislángi iskola alakul át, nyer új életet! Az épület eddig is a kislángi önkormányzat tulajdonában volt.

– A projekt fő célja, hogy a kislángi maximum 3 éves korú gyermekek számára, jogszabályi előírásoknak megfelelő helyszín és megfelelő szakemberek biztosításával, a településen elérhető legyen a gyermekjóléti szolgáltatás – szerepel a pályázati projekt leírásában. – Az önkormányzat a helyben elérhető bölcsődei szolgáltatás biztosításával olyan korai fejlesztési lehetőséget alakít ki, amelynek hatására a nő a gyermekek esélyegyenlősége – olvasható ugyanott.

A bölcsőde átfogó célrendszerének fókuszában szerepel az a szempont is, hogy ezzel segíthetik a gyermeket vállalók foglalkoztathatóságát.

– Ez egy nagyon jó statikai állapotban lévő épület, legalább tizenöt éve üresen állt – mondta el lapunknak a helyszínen Rumpler Tibor polgármester. A község vezetője aztán kiemelte, hogy nagy fontossággal bír már önmagában az is, hogy a beruházás révén sikerül megmenteni ezt az 1930-as években épült épületet. Korábban két tanterem és egy szolgálati lakás képzett itt egységet. A nagy belmagasság, a téglafalak önmagában is tekintélyt kölcsönöznek az épületnek.

Év végére elkészül a kislángi minibölcsőde
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A polgármester elmondta, máris túljelentkezés van a bölcsőde 16 férőhelyére. A négy új nevelői álláshelyre is megvannak már a jelentkezők. Rumpler Tibor úgy számol, hogy novemberre készen lesz a felújítás, a bölcsőde kialakítása, amely majd az engedélyeztetési eljárást követően lesz birtokba vehető. Szerencsés, hogy most – télvíz idején – végezhetik a beltéri munkálatokat a szakemberek.

Kisláng dolgairól szólva Rumpler Tibor beszámolt arról is, hogy a nyáron befejeződött, a helyi ivóvízminőség javítását célzó, összesen 177 millió forintos projektről bizton kijelenthető, hogy sikeres volt, a tapasztalatok ezt mutatják. Azóta is rendben folyik Kislángon az ivóvíz.

– Teljesen megújult az egész rendszer, a technológia, a kutak, a nyersvíz-technológia, az irányítástechnika, illetve körkörösítették a faluban elterülő vezetékeket, tehát pangóvíz nem létezik már Kislángon! – mondta.

Az orvosi rendelő felújítása is friss eredmény. Erre 7 millió forintot nyert el Kisláng község a Magyar falu programban (MFP). A felújítás részeként klímaberendezést és belső festést is kapott a rendelő, s mozgássérültek által igénybe vehető mosdóhelyiségeket is kialakítottak ott. További közel 3 millió forint MFP-forrás jutott különböző orvosi eszközök megvásárlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában