Szabadkőművesség az emeleten

2021.01.11. 14:00

A dégi kastély a csend, a béke, a nyugalom egyik megyei emblematikus helyszíne

A Festetics-kastély pompás klasszicista remekmű, a 19. század elején épült, Pollack Mihály tervei alapján. 1945 után az általános magyarországi kastélysors várt rá: pusztította a fenségesre haragvó vörös bádogcsillag uralma. Most visszanyeri régi pompáját.

Majer Tamás

1810–1815 között épült a dégi Festetics-kastély, most 2018–2021 között 3 milliárd 245 millió forintból újul meg, s lesz kiállítási helyszín Fotók: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

– A földszinten a Festetics család életét, a kastély történetét, a család kedvenc időtöltéseit – gasztronómia, irodalom, zene, sport – fogjuk bemutatni, míg az első emeleten a szabadkőművességgel foglalkozik majd a teljes kiállítási tárlat. Mindezt interaktívan, élménydúsan, felfogható, színes-szagos módon tárjuk a közönség elé – beszélt a leendő kiállításról Glázer Tamás, a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.) ügyvezető igazgatója, aki körbekalauzolta lapunkat a kastélyban és parkjában.

„A dégi kastély minden egyes szegletének megvan a maga története”

A kiállítás látogatása alkalmával többek között belebújhatnak a korabeli sportruházatokba a vendégek; készülhetnek majd a „sportcsillagfotók”! Leginkább a teniszt kedvelte a Festetics család, teniszruhákra is lehet tehát számítani. A gyerekek bent a kastélyban makettekkel játszhatnak, a herbáriumban pedig bárki megnézheti, megszagolhatja majd a gyógynövényeket.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Halászy Stefánia létesítményvezető mutatta meg lapunknak az újjászülető kastélyt. A fotó a díszteremként is használt ovális teremben készült

A dégi Festetics-kastély turisztikai célú fejlesztésének teljes költsége 3 milliárd 245 millió forint, ebből az Európai Unió támogatása 1,7 milliárd forint. 2018 nyarán indultak el a munkálatok. A projekt pénzügyi zárása: 2021. december vége. – A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újulnak meg Magyarországon a kastélyok és várak. A 2016-ban indult program és a vonatkozó kormánydöntés értelmében 18 kastély és 12 vár születik újjá. 2021 azért is különleges, mert minden, a kastély- és várprogramban megújuló épületnek folyamatban van a kivitelezése, vagy átadásra kerül – mondta el Glázer Tamás.

1810–1815 között épült a dégi Festetics-kastély, most 2018–2021 között 3 milliárd 245 millió forintból újul meg, s lesz kiállítási helyszín Fotók: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Beszéljünk Dégről! A Festeticsek 1769-ben szereztek itt területeket, és rendezték be az uradalmi központjukat. Ezt a kastélyt 1810 és 1815 között építették Pollack Mihály tervei alapján. A háromszintes épületet U alakban építették, az akkori korízlésnek megfelelően. Ez hazánk egyik legnagyobb és legkorábbi klasszicista kastélya. Ami még unikális Dégen: az eredeti birtok 300 hektár nagyságú volt, ez ma is megvan. Ez Közép-Európa legnagyobb angolparkja! A parkban található több apró létesítmény, amelyek a kastély szerves működését szolgálták, ezek közül a szivattyúház teljes egészében elkészült, a rózsakert szerkezetileg szintén – a növénytelepítés még folyamatban van –, a teniszpálya, a játszótér, a parkoló és a beléptető rendszer kész. A Hollandi-ház építészetileg úgyszintén elkészült, valamint négy darab híd felújítása után az 1,8 kilométer hosszú folyó és tórendszer is látogatható. Ez egy remek kikapcsolódási lehetőség mindenkinek, főleg most, a járványügyi intézkedések idején. A park a korlátozó intézkedések ellenére is látogatható, a szabályok betartása mellett – tudtuk meg.

Glázer Tamás folytatta a sort: elkészült a teljes homlokzatfelújítás, a díszkivilágítás, a nyílászárók cseréje, a statikai megerősítés, a tetőszerkezet, a felhajtó, gyakorlatilag minden.

– A következő nagyobb feladat a kastély berendezése, a kiállítás eszközbeszerzése lesz – mondta. Az egész kastély akadálymentesített, felújított, szép mosdóblokkok várják a betérőt, és lesz ruhatár, kávézó, ajándékbolt is. – Az állagmegóvás, az örökségvédelmi és műemlékvédelmi szempontokon túl kiemelt a turisztikai célú attrakciófejlesztés. Dég és a dégi kastély a hozzátartozó parkkal ma is unikális: a csend, a béke, a nyugalom egyik Fejér megyei emblematikus helyszíne – fogalmazott az ügyvezető igazgató. – A kastély minden egyes szegletének megvan a maga története – mondta. – 1945 után az épület osztozott a magyarországi kastélyok klasszikus sorsában: hadikórházként, majd gyermekotthonként üzemelt.

Egy tipikus szabadkőműves szimbólum, Halászy Stefánia szerint 1920-ban került az épület homlokzatára

Hollandi-ház

S íme egy történet, az egyik szigetecskén áll egy mesés házikó: – A Hollandi-ház klasszikus németalföldi stílusban épült 1891-ben. Mintha a Németalföldön lennénk, Flandriában vagy a mai Hollandia területén... A különlegessége az, hogy egy kicsiny szigetre épült, Festetics Andorné grófnő kezeltette itt magát, aki tüdőbeteg volt. A földszintre Svájcból hoztak teheneket. Vélték, hittek benne, hogy a friss levegő, a tehenek teje hozzájárul a gyógyulásához. Akkor még nem volt meg a híd, drótpályán húztak át egy csónakot, amelyben élelmiszert és más egyéb szükségleti cikket küldtek át neki – mesélte az ügyvezető igazgató. Halászy Stefánia, a kastély létesítményvezetője mondta el, hogy a Hollandi-háznál lévő kis forrás vize ivóvíz, gyakran jönnek ide miatta a helyiek. Tőle tudjuk azt is, hogy a Hollandi-házban berendezendő kiállítás középpontjában a gyógyászat lesz, egyebek mellett gyógynövényeket is megismerhetnek majd itt a látogatók.

Egy piciny szigeten található a mesebeli Hollandi-ház, mellette csobog egy forrás

Lesz-e vajon szállás is a területen?

– Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a bejárathoz közeli kis kastélyból miként lehetne kereskedelmi szálláshelyet létesíteni. Ez egy hosszabb távú terv. Fontos, mert ezzel az idelátogatók itt tartózkodásának hosszát növelni lehetne, egyféle csillagpontszerű, a természeti és kulturális értékeket felvonultató kirándulások kiinduló és sarokpontja is lehetne Dég – mondta Glázer Tamás. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa is nyilatkozott lapunknak. Arról kérdeztük, hogy mit gondol, milyen hatással lesz a dégi kiállítás látogatottságára a szabadkőművességről, illetve annak megítéléséről a közelmúltban az országos sajtóban kirobbant vita.

– A felső szint kiállításának célja az lesz, hogy hitelesen, történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, a tisztánlátást szolgálva mutassa be a szabadkőművesség nemzetközi és hazai vonatkozásait – írta.

A dégi Festetics-kastély élményalapú kiállításai

A háromszintes, U alakú, klasszicista stílusú dégi kastélyt Pollack Mihály tervezte Festetics Antal császári és király kamarás megrendelésére, az építkezési munkálatok 1802 és 1815 között zajlottak. A kastély földszinti termeinek kiállítási koncepciója a Festetics család dégi grófi ágához és a klasszicista kastélyhoz, valamint építése korához köthető tartalmakra épül majd: a földszinti kiállítás keretében az ország – az 1857-es grófi rangemelésig – „leggazdagabb köznemesi családjának” a történetét ismerhetjük meg, benne mindennapi életüket, hobbijaikat, szórakozási, sportolási szokásaikat, mindezt interaktív módon, 21. századi technikai eszközök bevonásával. A reprezentatív, egybenyíló térsorban sokszínű, minden célcsoport számára izgalmas témák kerülnek bemutatásra oly módon, hogy az egyes mozaikok mégis egységes, komplex képet adjanak a családról, és a kastély történetét is meghatározó történelmi és művészettörténeti korszakokról. A kiállítás kiemelt témái: családtörténet, botanika, főúri könyvtár, tudományok, klasszicizmus, Pollack Mihály építész. A felső szint kiállításának célja az lesz, hogy hitelesen, történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, a tisztánlátást szolgálva mutassa be a szabadkőművesség nemzetközi és hazai vonatkozásait.

– Virág Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában