Abának nagyobb a tulajdoni hányada, mint a többieknek együttvéve

2020.12.23. 14:30

Vita az abai szakrendelő miatt

Egy múlt heti cikkünkben az abai székhelyű, többek között Sárszentágotán is feladatot ellátó orvosi ügyeletről írtunk. Szót szó követett, még az abai Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő esetleges megszűnése is szóba jött.

Majer Tamás

„Nincs akadálya annak, hogy 2021-ben Aba tagi kölcsönből továbbra is finanszírozza a szakrendelőt” – jelentette ki Mikula Lajos abai polgármester

Fotó: FMH-Archív (Fehér Gábor)

Sebestyén Zoltán e korábbi cikkben azt állította, a szakrendelőt működtető cég társasági szerződésében benne van: a fenntartási időszak száz százalékában Aba fenntartja a szakrendelőt.

– A szakrendelőt működtető cég társasági szerződésében nincs benne, hogy Aba egyedül kell, hogy finanszírozza a szakrendelő működési hiányát. Ezt egy szóbeli ígérettel vállalta csak az előző abai polgármester – fogalmazott lapunknak küldött nyilatkozatában Mikula Lajos jelenlegi abai polgármester. Sebestyén Zoltán, az ágotai polgármester ezt másként látja, de erről később.

– Az ágotai polgármester szavaiból egyértelmű, hogy a szakrendelő létrehozásából tisztán anyagi előnyt reméltek, ezért álltak csak Aba mellé sok évvel ezelőtt. A kisebbségi tulajdonosoknak másodlagos az, hogy a településeiken élők könnyebben és gyorsabban jutnak ellátáshoz. Inkább az ingatlan értékesítése a céljuk, pénzt akarnak. Ahhoz, hogy a kisebbségi tulajdonosok pénzhez jussanak a szakrendelő vagyonából, azt előbb értékesíteni kellene – írta.

– Aba önkormányzatának egyértelmű célja és érdeke, hogy a szakrendelő működjön. A hiányt az Aba által biztosított tagi kölcsönből tudja a cég fizetni. Ezt a kisebbségi tulajdonosok tudomásul is vették. Nemrégiben taggyűlési döntéssel sikerült rendezni a 2020. évben adott tagi kölcsön visszafizetését. Így nincs akadálya annak, hogy 2021-ben Aba tagi kölcsönből továbbra is finanszírozza a szakrendelőt – írta az abai elöljáró.

„Nincs akadálya annak, hogy 2021-ben Aba tagi kölcsönből továbbra is finanszírozza a szakrendelőt” – jelentette ki Mikula Lajos abai polgármester
Fotó: FMH-Archív (Fehér Gábor)

Felkerestük az ágotai polgármestert is. Sebestyén Zoltán közlése szerint Aba tulajdoni része 2009-ben 98,2 százalék volt a szakrendelőben, a többin a hét kisebbségi tulajdonos, Sárosd, Seregélyes, Sárszentágota, Sárkeresztúr, Soponya, Tác és Csősz osztozkodott. – Az alapítási tulajdonosi arányok is azt bizonyítják, hogy a hét település csak a szükségszerűség miatt lett nevesítve a társasági szerződésben. Másképp a pályázathoz szükséges lakosságszám nem lett volna meg – írta. Tudniillik, a létrehozáshoz kellett a pályázat.

– A veszteség finanszírozásának Aba általi kötelezettségvállalási kritériuma beépült a társasági szerződés azon pontjába, ahol a társasági szerződés szabályozza a pótbefizetések teljesítését veszteséges működés esetén, ahol kizárólag Aba terhére írható elő pótbefizetés (a fenntartási időszakban) – jelentette ki Sebestyén. Rögzítette azt is, hogy 2018-ban változtak meg a tulajdoni arányok, Aba város 76,69 százalékos tulajdonossá vált.

Sebestyén tájékoztatása szerint egy őszi egyeztetés során felmerült, hogy Aba esetleg megvásárolná a többiek részét. Sebestyén kifejtette, ezt a települések megfontolták, de mivel közvagyonról van szó, döntést csak hivatalos üzletrész-felértékelést követően hozhatnak. Tudomása szerint erről minden település megküldte a tájékoztatást Aba felé, ahogy arról is, hogy a veszteség finanszírozására a tulajdoni részek arányában esetlegesen hajlandóak. Sebestyén leszögezte, Sárszentágota községnek nem érdeke a szakrendelő csődje, s ugyanezt feltételezi a többi kisebbségi tulajdonosról is.

– Személyes véleményem szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a járóbeteg-szakrendelés állami fenntartásba kerülne, mert ez nagy teher, mind Abának, mind a környező településeknek – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában