Érvek szerint máshova

2020.12.03. 12:00

Sárszentágotán is véleményezték a 63-as főút új nyomvonalát

sárszentágota, sárkeresztúr Földrajzi fekvésének köszönhetően – vagy éppen annak hátránya miatt – mindkét település érintett a megyét átszelő 63-as főút négysávosításában, s mindkettejüknek van véleménye a nyomvonaltervekről.

Korondy Tamás

Sárszentágota zöld színnel jelölte azt az vonalat, mely számukra ideális lenne

Fotó: Sárszentágota Önkormányzata

A témát korábban, másfél hete boncolgattuk, akkor Aba városa kapcsán írtunk a 63-asról. Az ottani városvezető annyit árult el akkor lapunknak, hogy több helybéli gazda sincs megelégedve az épülő út nyomvonaltervével. Összejövetelt is szerveztek, ahol az érintett gazdák elmondhatták véleményüket, melyeket a polgármester ígérete szerint az észrevételek közé is tesz majd.

Sárszentágotán sem különb a helyzet. Mint az már tudható, a NIF Zrt. tervezői elkészítették saját tanulmánytervüket, a 63-as út szélesítésre váró nyomvonalának lehetséges változatait, amelyeket előzetesen véleményezésre, illetve széleskörű tájékoztatás céljából már meg is küldtek az érintett településeknek.

A fő nyomvonal a Székesfehérvárt nyugati irányból elkerülő útból indulva keresztezi az M7-est és csatlakozik a tervezett M8-as autópályához Sárbogárd térségében, ami a mezőgazdasági földtulajdonosok számára nem kedvező.

Sárszentágota zöld színnel jelölte azt az vonalat, mely számukra ideális lenne
Fotó: Sárszentágota Önkormányzata

A településvezetés úgy fogalmazott az ezzel kapcsolatosan kiadott közleményében, hogy „Sárszentágota közelében nincsenek alternatív javaslatok, azonban a területek művelési szerkezetéhez kellene igazítani a nyomvonalat. A település nevében erre teszünk javaslatot, ahogyan azt az Agrárkamara Települési Agrár Bizottságával megtárgyaltuk.”

Ennek megfelelően Sárszentágota javaslatot is tett a nyomvonallal kapcsolatosan (képünkön), melyet érvekkel is alátámasztott:

– Igazodik a mezőgazdasági művelési irányokhoz, emellett szántóterületek végén halad, így a legkevesebb károkozással és kisajátítással megvalósítható, amely így a településen jelenleg 23 főt érintő földtulajdonos közül csak feleannyit érintene. Ebben az esetben az út minimálisan osztaná ketté a termőterületeket, és nem hozna létre alaktalan szántókat, egyúttal a jelenleg is használt földutakhoz igazodna, s az sem utolsó szempont, hogy nem hagyna megközelíthetetlen területeket – informálódtunk.

Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere megerősítette a sárszentágotai véleményt, mely szerint, noha a falu közelében nincsenek alternatív javaslatok, a területek művelési szerkezetéhez kellene igazítani a nyomvonalat. A település nevében erre tesznek javaslatot, ahogyan azt a tervező is kérte.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/negysavositjak-a-63-as-utat-4455967/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában