Koronavírus Fejérben

2020.12.15. 17:30

Minden véradó állomáson jelentkezhetnek az igazoltan gyógyultak

Egyre több a jelentkező, hogy a koronavírus-fertőzés után vérplazmát adjon – ezzel segítve másokat a gyógyulásban. Fejér megyében is nő ez a szám. Az Országos Vérellátó Szolgálat segít eligazodni, ki alkalmas a plazmaadásra, és hogy mi a teendő, ha valaki jelentkezni szeretne.

S. Töttő Rita

A plazma gyűjtése mindig plazmacentrumokban történik, időpontját az alkalmas jelentkezővel minden esetben előzetesen egyeztetik Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Olvasónk története alapján döntöttünk úgy, hogy a koronavírus gyógyítását célzó vérplazmaadás lehetőségeinek utánanézünk. Mint kiderült, a fiatalember átesett a betegségen, s úgy döntött, jelentkezik vérplazmaadásra. Vajon rajta kívül milyen sokan szeretnének segíteni? Telített a rendszer? – ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Az emberek akarnak segíteni, országosan már több százan jelentkeztek

Mint ismeretes, a koronavíruson átesettek egy részének ugyanis kincs a vérplazmája – a benne található ellenanyag alkalmas lehet arra, hogy másokon segítsen a gyógyulásban. A vérplazma adására egyre többen jelentkeznek Fejér megyében is. Horváth Ferenc orvos, a Vöröskereszt szakembere lapunknak elmondta: ahhoz, hogy egyáltalán valaki szóba kerülhessen, mint vérplazmadonor, át kell esnie a fertőzésen, s ezt tudja igazolni egy pozitív PCR-vizsgálati eredménnyel. A szakember tapasztalata szerint heti szinten körülbelül három olyan véradó érkezik a helyi állomásokra, akik vérplazmájukkal szeretnének segíteni másokon. De sajnos nem mindenki teheti ezt meg mégsem…

A plazma gyűjtése mindig plazmacentrumokban történik, időpontját az alkalmas jelentkezővel minden esetben előzetesen egyeztetik Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Plazmaadás két lépésben

A folyamat részleteiről azonban már az Országos Vér­ellátó Szolgálat (OVSZ) küldött tájékoztatást. Ők azok ugyanis, akik koordinálják a koronavírus gyógyítását célzó vérplazmaadással kapcsolatos tevékenységet. Lapunk kérdésére a szolgálat kifejtette: a gyógyult koronavírus-betegeknek akkor van lehetőségük vérplazma adására, ha vérükben megfelelő mennyiségű koronavírus-ellenes ellenanyag termelődött. Épp ezért a plazmaadás két lépésben történik. Az első lépés a vérmintavétel, melynek során megállapítják, vajon elegendő-e a vérben az ellenanyag mennyisége. Erre a műveletre minden véradási helyszínen lehet jelentkezni. Akkor tudnak mintát venni a jelentkezőtől, ha gyógyulása óta legalább három hét eltelt, bemutatja leletét arról, hogy szervezetében koronavírust mutattak ki, és a plazmaadás általános feltételeinek megfelel. A vérminták kivizsgálása egy központi laboratóriumban történik, az eredmény néhány nap alatt elkészül. Minden mintát kivizsgálnak, s a szakmai, minőségügyi és adminisztrációs folyamatok végén minden jelentkező kap visszajelzést arról, hogy a vérmintája alapján alkalmas-e a speciális plazmaadásra. Amennyiben a jelentkező vérmintájában megfelelő mennyiségű ellenanyagot találnak, akkor következhet második lépésként a plazma­adás. A plazma gyűjtése mindig plazmacentrumokban történik, időpontját az alkalmas jelentkezővel előzetesen egyeztetik.

Fejér megyében Fehérváron működik plazmacentrum, mégpedig a Jancsár úti Plazmapont, amely az OVSZ szakmai partnere a speciális plazmavételben. A szolgálat adatai szerint pedig Fejér megyében eddig 37-en jelentkeztek, közülük azonban mindössze heten bizonyultak alkalmasnak, három esetben már meg is történt a plazmaadás. Így tehát azt nem lehet mondani, hogy túlságosan hosszú lenne a koronavírus-ellenanyagot tartalmazó plazmaadásra várakozók listája. A lakosság segítőkészségének köszönhetően országosan már több százan jelentkeztek, a mintavételek folyamatosak – tette hozzá az OVSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában