Bennük a múlt és a jövő

2020.12.16. 07:15

Megújult négy útszéli kereszt Mezőfalván

A helyi német önkormányzat által a kereszteknek szentelt figyelem, s az általuk elnyert pályázatokból.

Majer Tamás

A felújított keresztet még 1906-ban állíttatták. A kis képen Molnárné Troppert Mária Fotók: FG / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Molnárné Troppert Máriával, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével beszélgettünk. – Hála Istennek Mezőfalván nagyon sok útszéli kereszt van, nemcsak a határban, de a falu központjában is. Itt a sváb lakosság nagyon nagy gondot fordított mindig az adományozásokra, az egyház javára is. Családok fogtak össze, és építették föl annak idején ezeket a kereszteket – mondta el. – Két külön pályázatot adtunk be összesen négy út menti keresztre, az egyiken 1 millió 435 ezer forint, a másikon pedig 1 millió 473 ezer forint támogatáshoz jutottunk.

A felújított keresztet még 1906-ban állíttatták. A kis képen Molnárné Troppert Mária
Fotók: FG / FMH

A két támogatási kérelmet egyaránt az idén a programok helyett érthető módon a felújításokat előtérbe helyező Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez adta be a német önkormányzat. Első körben csak egy pályázatot nyújtottak be, de abból csupán két keresztre jutott volna megfelelő forrás, ezért – a támogató szervvel egyeztetve – másodszor is nekiveselkedtek a papírmunkának. Sikerrel. Egyfelől megújult a falu központjában lévő két kereszt, az egyik a kápolnával szemben található, a másik az 1937-ben épített Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom előtti kertben. Vagyis ez a kereszt egy kicsit arrébb került eddigi helyéhez képest. A harmadik kereszt a Fehérvár felől érkezőket, a másik a Dunaújváros irányából jövőket fogadja, üdvözli. Egy bodméri kőfaragó mester, Balogh István keze munkáját dicsérte lapunknak Molnárné; mint mondta, nagyon meg vannak elégedve, a keresztek környéke is kicsinosodott. – Szeptemberben vitte el a kereszteket a mester Bodmérra, tulajdonképpen mostanra lett kész minden, így is a határidő, december 31. előtt – tudtuk meg.

S valóban, családok állíttatták volt a kereszteket. A kápolna mellett lévőt 1906-ban emeltette hat család férfi tagja. Hat olyan család családfője, amelyik akkor vándorolt ki Magyarországról az Újvilágba, Amerikába. – Az ő összefogásukból létesült ez a kereszt. A kivándorlásuk előtt tették ezt a jótettet, ezt a felajánlást. Ezt a keresztet hagyták itt maguk után – fogalmazott Molnárné Troppert Mária. Nem hiába hagyták itt a keresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában