A patinás pénztárnoki-orvosi lakás még mindig áll, mesél a múltról

2020.12.17. 17:30

Megmentik a kétszáz éves hétablakost Alcsútdobozon

A ház eredeti homlokzatát köteles megtartani a megmentő felújító, kikötötte az önkormányzat. Eladásra kínálják, a község nem győzné a tervezett helyreállítást, ám a patinás épület nem tűnhet el!

Zsohár Melinda

Alcsútdoboz, az egykori pénztárnoki, majd orvosi szolgálati lakás meghatározó épülete a falu arculatának

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A jelenleg üresen álló hosszú ház csaknem kétszáz éve áll a helyén, a falu szívében, ahol még néhány szép régi épület található. A Habsburg-család építtette az uradalmi pénztárnoknak szolgálati lakásul, mert a magas színvonalú gazdaság korát megelőzően gondoskodott is azokról, akik dolgoztak fenntartásáért. Egy tűz után, 1826-ban építtettek a Habsburgok négy komoly épületet, köztük a pénztárnoki lakást. Komáromi János Zoltán, Alcsútdoboz első számú helytörténeti tudója, tősgyökeres helyi lakosként beszélt minderről, mert mások már nemigen ismerik a történetét. (Elhaltak a legöregebbek, Komárominé Vojna Sára néni – egy másik Komáromi-családbéli – jó emlékező, csillogó memóriáját még megfaggatjuk!)

Az épület története

A ház háború utáni államosítást követően orvoslakásként szolgálta a községet, tehát a földesúr hagyatéka a köz szolgálatában állt a mai napig. Nem hosszú az orvosi névsor, valahogyan igen hűségesek voltak a doktorok a helyhez, s a lakosság is megbecsülte őket – kölcsönös volt a tisztelet. A háború előtt Szontágh és Burián doktor gyógyított, a keresztnevük a homályba vész, nyilván kis kutatással felellhetők lennének az utónevek is, de a községházán nem maradtak iratok, a háború elpusztított megannyi dokumentumot. Következett 1946-tól Szabó Bakos István, majd Bíró László, Bokodi István orvosok követték egymást, s 1972-től a nemrégiben nyugdíjba vonult Temesszentandrási György rendelt és lakott benne. Ám új rendelő épült, Temesszentandrási doktor Tabajdra költözött, s noha több terv született a ház megújítására, pénz híján halasztódott a megmentés. Sokáig hétablakosként emlegették az utcafrontra ily sok ablakszemével tekintő házat, amely a kisebb parasztházaknál tekintélyesebbnek, tartósabbnak bizonyult.

Sokáig hétablakosként emlegették az utcafrontra ily sok ablakszemével tekintő házat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A parasztházak, a vályogfalak és kis ablakok korszerűtlenné váltak, bár a népi építészet szépsége után sokunk szíve fáj… A hétablakos tartós anyagokból készült, mérnöki közreműködéssel, hosszabb távra tervezetten, utcafronti ablakos ritmusa mutatja belő elosztását. Három nagyszoba, két kisebb helyiség rejtőzik mögöttük, hátul beüvegezett veranda, konyha, egykori cselédszoba, fürdő- és mosóhelyiségek, kamrák húzódnak nagy belmagassággal. Az udvar elég tágas, nagy fák árnyékolják. Szóval szép itt minden, de elöregedett, halaszthatatlanul megmentőre vár. Nem lesz az enyészeté, megújítva mesél majd a múltról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában