átkerülhet az önkormányzat tulajdonába: ez az ígéret

2020.12.16. 14:00

Még korántsem ért véget a gárdonyi Névtelen utca kálváriája

Nem éppen a legszebb név, de legalább már létezik – a Névtelen utcát Gárdonyban egy hete hívják így hivatalosan, pedig évek óta lakják. Kálváriája ugyan még nem érkezett nyugvópontra, de legalább a lakók be tudnak jelentkezni.

S. Töttő Rita

A Névtelen utca, ahol végre bejelentkezhetnek a lakók is Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Nem olyan régen látott napvilágot egy gárdonyi lakos segélykiáltása, akit már nem csupán zavart, de több fontos lehetőségtől is elesett volna, ha nem tud bejelentkezni otthonába, ahol él. Horváth-Orova Zita tehetetlennek érezte magát egy megoldásra váró, ámde megfenekleni látszó helyzet miatt. Mint mesélte, másfél évvel ezelőtt költözött családjával a Kossuth utcával párhuzamosan futó, magántulajdonban lévő utcába. Az akkori ígéretek szóban hangzottak el, mesélte Zita kérdésünkre: arról volt szó ugyanis, hogy az utca hamarosan átkerül az önkormányzat tulajdonába. Nos, ez nem történt meg, ahogy az infrastruktúra kialakítása sem. Ami azonban kellemetlenebb volt számára, hogy hivatalosan még bejelentkezni sem tudtak az általuk lakott helyrajzi számra. – Tulajdonképpen papíron lógunk a levegőben. Már másfél éve – fogalmazott.

Komoly veszély, hogy a lakók elesnek egy sor állami támogatástól

Hogy ez miért baj? Hát például azért, mert így elesnek az energetikai korszerűsítésekre vonatkozó pályázatoktól és a januárban induló állami lakásfelújításra kiírt pályázaton sem indulhatnak. Pedig, meséli Zita, több lakógyűlést is tartottak már az utca érintett lakóival és kérték már írásban is, hogy történjen valami. Mondjuk az utca tulajdonosa – aki egyébként a hatalmas területét parcellázta fel, azokra építkezett, és adta el az ingatlanokat – adja át az utcát az önkormányzatnak, hogy hivatalosan el lehessen kezdeni a címregiszterbe való felvételt. És mondjuk esélye legyen rá, hogy bekerüljön a betonozásra váró utcák közé s a közszolgáltatások vérkeringésébe. A bürokrácia és az ígéretek olyan útvesztőjébe került, hogy már odáig jutott: levelet ír az önkormányzatnak, kérvényt nyújt be a földhivatalhoz, megteszi a maradék hivatalos lépéseket, amelyekre lehetősége van. És a nyilvánossághoz fordult, mert olyan sokszor ütközött falakba, széttárt kezek fogadták. Az utca nem létezik, „nevenincs”, így a család sem tud bekerülni a címregiszterbe, kapta meg mindig.

A Névtelen utca, ahol végre bejelentkezhetnek a lakók is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Közmű gondok

– Azt mondták, amíg nincs utcanév és házszám, addig minket sem tudnak bejegyezni. Ám néhány nappal ezelőtt – miután nyilvánosságra hozta a panaszát – kiderült, hogy mégis csak van megoldás a problémára: – Felhívtak az okmányirodától, s mondták: a megoldás az, ha Névtelen utcaként regisztrálják, s így már mi is be tudunk jelentkezni – mesélte a panaszos. Ezzel persze nem lett minden prébléma megoldva, mert – mint meséli – sokaknak akad problémájuk az utcában a közműszolgáltatással, amelyek nincsenek befejezve, s van, amit át sem vett a szolgáltató. Nekik szerencséjük volt, mert saroktelekként még a közterületre néző utca felé kötötték be a közműveket. De nem volt ilyen szerencséjük a többieknek. Hogy ezek a nehézségek hogyan s mikor oldódnak meg, nem tudni.

Lapunk megkereste az utca tulajdonosát. Janurik Bálint elmondta: néhány hete ültek le egyeztetni a gárdonyi polgármesterrel arról, hogy ajándékozási szerződés keretében átadják az utcát az önkormányzatnak. Mint mondta, neki nem érdeke azt megtartani, jelenleg a szerződéstervezet előkészítése zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában