Ez sem fekete és fehér

2020.12.18. 07:00

László otthona egy buszváró – Hogyan kényszerül az utcára 30 ledolgozott év után?

Néhány napja a közösségi médián keresztül ismerhettük meg Lászlót – egy jóakarója által -, aki 30 év után elvesztette megélhetési lehetőségét, és fedél nélkül maradt. Jelenleg a Köfém lakótelep egyik buszmegállójában tölti napjait. Meglátogattuk Lászlót, aki elmondta, egészségügyi problémái miatt mondtak fel neki a munkahelyén. Megmutatta nekünk a helyet, ahol egy hónapja él.

Baráth Eszter

A szabályok súllyal nehezednek Lászlóra, talán ezért választotta az utcát, és fogadja el a segítséget Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ottjártunkkor a fedett buszmegállóban rendszerezve álltak az adományok. A felajánlott matrac és a plédek összehajtva sorakoztak a pad mellett, melyekből éjszakára fekvőhelyet alakít magának. László örömmel mondta el, hogy sok segítséget kap meleg ruha, forró italok és élelmiszer formájában is. Ezt az is jól mutatja, hogy amikor megkérdeztük, jelenleg mire lenne szüksége, csak annyit felelt, kevés aprópénzre, amiből rejtvényfüzetet tud venni magának.

Talán nem végállomás László életében a buszmegálló Fotó: FG / FMH

Megtudtuk, rövid ideig lakott a Ráchegy Hajléktalan Átmeneti Szállón, de elmondása szerint ott olyan szobatársa volt, aki miatt már többen is inkább az utcát választották. Beszélgetésünk alatt érkezett meg László felesége, aki ez alkalommal levest hozott a férjének. Ő jelenleg is a Ráchegy Szállón lakik, és elmondta, férje tett érte, hogy itt éljen, de ha bocsánatot kérne viselkedéséért az intézmény vezetőjétől, talán neki is lenne lehetősége visszaköltözni. Azért, hogy megtudjuk, mi az, ami miatt elnézést kellene kérnie, megkerestük az intézmény szakmai vezetőjét, Keczer Nórát, aki elmondta, ennek az éremnek is két oldala van.

A szabályok súllyal nehezednek Lászlóra, talán ezért választotta az utcát, és fogadja el a segítséget
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megtudtuk, László korábban körülbelül két évig élt az épület fizetős, motel részében. Miután már nem tudta fizetni a lakhatás árát, az intézmény felajánlotta számára, költözzön a fedél nélkül maradtaknak kialakított átmeneti szállóra. Itt négy szoba közül választhatott volna, de ő kijelentette, ennél bármi jobb, és önszántából az utcára költözött. Az intézmény szakmai vezetője elmondta még azt is, hogy egy hidegebb napon mégis visszament az intézménybe, de viselkedése agresszív volt és erősen kifogásolható. Tapasztalataik szerint László mentális értelemben sem egészséges, hozzátette, sokszor a feleségével szemben is indulatosan lép fel, aki viszont rendszeresen visz férjének ételt és kimossa a ruháit. Az igazgató hozzátette, sajnos vannak olyan személyek, akik nem integrálhatók. Úgy véli, László is ilyen, aki nem kér a szabályokból és nem tud alkalmazkodni. Talán ez az oka annak, hogy jelenleg önszántából az utcán él felajánlott adományokból és segítségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában