Közel ezerötszáz kilométernyi út

2020.12.04. 07:00

Készenlétben a hókotrók Fejér megyében

Itt van a tél, itt van újra. Ahogy az úrvezetők ilyenkor betankolnak jégoldó és a fagyot is bíró szélvédőmosó folyadékból, emellett téligumira váltanak, no meg paplant dobnak a csomagtartóba, úgy ilyenkor az utakat kezelő szerv is nekifeszül.

Majer Tamás

A sószóró gépek is rajtra készek már

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az országosan 32 ezer kilométer gyorsforgalmi, fő- és mellék út üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. már téli üzemmódban működik november tizedike óta, 0–24 órás szolgálatban teljesítenek. Négyezer munkatársuk dolgozik, hogy rendben legyenek az utak. Váltott, 12 órás műszakokban végzik az útüzemeltetési feladatokat. Készenlétben a hókotrók, tele vannak a sótárolók.

A Fejér megyei adatok

A Magyar Közút Fejérben 1496 kilométer utat kezel, ezek ügyes-bajos dolgait hat mérnökség rendezi. A téli munkában részt vevő dolgozók száma százhatvanhét fő.

A sószóró gépek is rajtra készek már
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A téli ekézésben, illetve sószórásban alkalmazható nehézgépjárművek száma hatvan darab, a saját tulajdonukban lévőkkel és a béreltekkel együtt. Kilenc rakódógép áll rendelkezésükre, valamint hat darab hómaró. Útszóró sóból Fejérben több mint tizenháromezer tonnát halmoztak fel a tárolókban.

Kevés híján ezernégyszáz tonna kalcium-klorid-, illetve több mint hetvenkilencezer liter kalcium-klorid-oldat is bevethető Fejér raktáraiból. Érdekesség, hogy a rendelkezésre bocsátott adatok szerint az országos kalcium-klorid-­kez­dőkészlet több mint felét Fejér megyei raktárakban halmozták fel novemberben a közutasok. Érdesítő anyagból közel négyszáznyolcvan tonnát készítettek be. Az előbbi, tonnában, illetve egy esetben literben adatolt anyagok mindegyike csupán a kezdőkészlet, ha kell, gyarapítják. A Magyar Közút telepített hófogó rácsainak hossza megyénkben negyvenkét kilométer hosszúságú, három méter híján. A hófogó erdősávok pedig hatvan kilométer hosszan nyúlnak el.

Traktorok is segítenek, ha éppen arra van szükség
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Közút javasolja, hogy legyen az autókban mobiltöltő, vontatókötél, indítókábel, hólánc, jégkaparó, jégoldó spray, hókotró kefe és kis hólapát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában