Koronavírus Fejérben

2020.12.27. 07:00

Használt holmik adományozása: ennek nem most van itt az ideje

A nagy telek idején sokaknak eszébe jut, hogy a nem használt ruháikat odaadományozzák azoknak, akiknek szükségük lehet rá. Az idei esztendő azonban kicsit más, mint a többi. Sok helyen ezúttal nem fogadják el az ilyen adományokat.

S. Töttő Rita

Gyűjtsük össze cipőinket, alsó- és felsőruházatunkat, s gondolkodjunk el azon, mi legyen a sorsuk!

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kríziskezelő Központ

Vannak, akik rendszeresen összegyűjtik azokat a ruháikat, amelyeket már nem viselnek, de még hibátlan állapotúak. A kinőtt gyerekruhák, télikabátok, cipők és egyéb holmik gyakran kerültek ilyenkor az anyaotthonokba, hajléktalanszállókra, egyesületekhez, alapítványokhoz. A mínuszok érkezésével ismét sokakban felmerül a kérdés, hogyan tudnának segíteni azoknak, akik máshogy nem jutnának megfelelő meleg öltözékhez. Az idei évben azonban nem sok lehetőség van ezeknek a ruháknak a leadására. Megkerestük például a székesfehérvári Kríziskezelő Központot, ahol Zsabka Attila igazgató elmondta: nem fogadnak most használt ruhát, a vírusra való tekintettel.

– Nem merünk reszkírozni. Fertőtlenítő mosóporral fertőtlenítjük azt is, amink van. Általában újakat tudunk adni az embereknek, attól nem félünk. Van egy kisebb ruharaktárunk, abból tudjuk biztosítani idén a szükséges holmikat. Mindemellett szeretnénk elkerülni azt az utóbbi időben tapasztalt jelenséget is, hogy az emberek ide hordják a szemetet, azt, ami nekik már nem kell, de olyan minőségű dolgokról van szó, amelyeket már mások sem tudnak hasznosítani – tette hozzá az igazgató, nem titkolva, hogy mások rendszeresen tettek le a Kríziskezelő Központ elé ilyen hulladékhegyeket, zsáknyi, használhatatlan ruhákat. – Ezért kérjük, ezen a télen ne tegyék a bejárat elé sem a kiszanált holmikat, mert nem tudjuk hasznosítani!

Gyűjtsük össze cipőinket, alsó- és felsőruházatunkat, s gondolkodjunk el azon, mi legyen a sorsuk!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Velencei-tavi Nagycsaládosokért Egyesület

Az adományozási kultúrára panaszkodott korábban Fekete Istvánné Zsuzsa, a Velencei-tavi Nagycsaládosokért Egyesület vezetője is, aki szerint gyakran dobálnak le az irodájuk elé szemétbe való dolgokat. Mint fogalmazott: – Eszméletlen, mennyi szemetet kapunk, a legnagyobb raktárunk azzal van tele. Legalább egy tonna. Persze vannak, akik rendes, minőségi, hibátlan ruhákat szeretnének adományozni, amit más még felvehet.

Széna Egyesület a Családokért

Ám azokat a Szénához se vigyék most! Ugyanis a Széna Egyesület a Családokért szintén hasonlóan vélekedik idén, de más okból. – Sajnos ruhaadományt férőhely hiányában jelenleg nem tudunk befogadni. Amennyire tudjuk, elég sok szervezet telítve van” – fogalmazott Bálesné Elekes Rita elnök.

Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA)

– Jelenleg a Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA) sem fogad ruhákat – mondta el Szontághné Kovács Erika. – Nem tudjuk, mi honnan jön, nem tudunk külön helyiségben fertőtleníteni. Most az élelmiszer a nagyobb kincs, azt reméljük, hogy ezen a téren utolérjük magunkat – tette hozzá.

Az idei évben tehát inkább tegyük félre a jó állapotú holmikat, ha már nincsen rájuk szükségünk! Vagy, ahogyan az elmúlt években már többször volt rá példa: akasszák ki a téli kabátokat, hogy azok, akiknek szükségük van rá, magukkal vihessék, ha meglátják. Sőt, további megoldási lehetőségként környezetünkben is érdeklődhetünk: biztosan lesz olyan család, ahol hálásan fogadják a személyesen átadott és előzetesen fertőtlenített csomagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában