az utolsó csavarig fehérvári

2020.12.28. 13:59

Egy helyi elektromos busz áll be a helyi járatok közé egy hónapra Székesfehérváron

Februárban mindenki ingyen utazhat egy, a városi helyi járatú közlekedésbe négy hétre beálló elektromos autóbuszon.

Majer Tamás

Ikarus–CRRC elektromos autóbusz – hirdeti büszkén a zöld felirat – sokan meg is nézték a buszt első hivatalos tesztútján

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Várhatóan februárban megérkezik Székesfehérvárra a kormány által indított Zöld Busz Program! – adta közre hétfőn közösségi oldalán a város polgármester, Cser-Palkovics András. – A teljes egészében, utolsó csavarig városunkban összeszerelt elektromos Ikarus busz egy hónapra forgalomba áll a város különböző vonalain. A cél, hogy mind a szakemberek, mind a fehérváriak a gyakorlatban, utasforgalomban próbálhassák ki az új buszt, a összegyűjtött tapasztalatokkal pedig nagy lépést tegyünk az elektromos buszok széleskörű bevezetése felé – írta.

A 12 méter hosszú, alacsonypadlós járművön egyszerre 84 utas utazhat. Mozgássérültek számára kialakított üléseket, illetve wifit és telefontöltésre alkalmas USB-portokat is találhat majd az utazóközönség a buszon.

Nemcsak egy útvonalon halad majd a zöld járgány, hanem váltakozva, több vonalon is beszáll a forgalomba: annak érdekében, hogy minél többen kipróbálhassák.

– A város buszstratégiájában kiemelt szerepet szánunk az elektromos és alternatív meghajtású buszoknak, azonban a technológia – főleg a töltőhálózat miatt – bevezetése körültekintő tervezést és sok előzetes tapasztalatszerzést igényel, ezért arra biztatok mindenkit, próbálja ki februárban az új buszt és ossza meg tapasztalatait az önkormányzattal, a Volánnal és az Ikarus gyárral! – fogalmazott bejegyzésében a városvezető.

Emlékeztetőül: augusztus 14-én kötött együttműködést Székesfehérvár önkormányzata az Innovációs és Technológiai Minisztériummal a Zöld Busz Programban történő részvételről, ennek része a négy hétre Fehérvárra érkező elektromos busz. A projekt egy autóbusz töltésére alkalmas töltőállomás telepítését is tartalmazza, erre e projektben 25 millió forint támogatás jut.

Az elektromos busz pontos menetrendjéről egyelőre nincs információ, fontos azonban tudni, hogy arra jegy vagy bérlet nélkül is felszállhat bárki: ingyenes lesz a használata az utasok számára.

Ez csak a kezdet. Ahogy már lapunk októberben is hírül adta, a jövőben – 2021-22 fordulóján, vagyis bő egy év múlva – 25 új elektromos szóló busz érkezhet Székesfehérvárra. A 120-150 millió forintot kóstáló autóbuszok árát várhatóan az állami költségvetés fedezi.

Az ősz folyamán, illetve decemberben Debrecenben, Békéscsabán és Nyíregyházán már lezárult hasonló, a Zöld Busz Programban megvalósuló négyhetes elektromos buszos teszt.

Vezető képünk az elektromos fehérvári Ikarus tesztútján készült 2019 februárjában. Fotó: Pesti Tamás / FMH-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában