Tevékenységük díjat is érdemelt

2020.12.22. 14:00

Barátok ha összefognak... – Négy éve gyűjtenek és segítenek az Adni Jó Kupa Baráti Kör tagjai

Egy kedves ötletből indult a kezdeményezés, amely mára akkora méreteket öltött, hogy a menhelyen élő állatok mellett a rászoruló, nehéz helyzetben lévő gyermekeket is rendszeresen támogatják. Ők az Adni Jó Kupa Baráti Kör tagjai.

Héjj Vivien

Csoportképen azok, akik bizony szeretnek adakozni

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Adni nem csak karácsonykor jó! – talán ez a mondat jellemezhetné legjobban az Adni Jó Kupa Baráti Kör tevékenységét, akik megannyi önzetlen támogatóval karöltve az év minden szakában azon dolgoznak, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. Négy éve tartó munkájuk elismeréseként a Szegényeket Támogató Alapítvány által létrehozott Csengőszó-díjat idén az Adni Jó Kupa Baráti Kör kapta. A társaság hat tagot számlál, ők pedig nem mások, mint Belegrai Tibor, Horváth Péter, Mike Mariann, Kovács Péter, Paizs Eszter és Simon László. Hat személy, akik mindennapi munkájuk mellett erőn felül dolgoznak azért, hogy minél többet segíthessenek, legyen szó súlyos betegséggel küzdő gyermekekről vagy éppen menhelyen élő állatokról.

Ez lett a gyermekkori barátságból...

A Baráti Kör létrejöttéről, működéséről és az általuk szervezett jótékonysági akciókról Horváth Péter főszervezővel beszélgettünk. Mint kiderült, a csapat egy baráti ötlettől vezérelve kezdett jótékonysági akcióba.

– A társaság igazából gyerekkori barátságokból indult. Holló István barátunknak – aki külföldön él – születésnapja volt, szerettük volna őt meglepni valamivel. Azt mondta, ne vegyünk semmit, hanem az ajándékra szánt összeget ajánljuk fel egy menhelynek. Ebből kiindulva aztán elkezdtünk focitornákat szervezni, a befolyt összegből pedig menhelyeket támogattunk. Az első alkalommal két csapattal indultunk, de annyira jó volt a hangulat, hogy megbeszéltük, ebből hagyományt szeretnénk teremteni. A következő Adni Jó Kupára már hat csapat nevezett – mesélt a négy évvel ezelőtti kezdetekről Horváth Péter főszervező.

A második torna már jótékonysági szempontból is jelentősebb volt, ugyanis a befolyt összegből 700 kilogramm kutyatápot tudtak vásárolni. Ezt követően már rájöttek arra is, hogy az évi egy focitorna kevés, sokkal többet is ki lehetne ebből hozni, így végül évi két-három tornára álltak át, amelyből a nyári kifejezetten a menhelyen élő állatokért jött létre, a télin pedig nehéz sorsú gyerekeknek gyűjtöttek.

– Ezeken a tornákon mindig van egy előre kitűzött cél. Ha például valamelyikünk találkozik egy beteg kisgyermek történetével, ami lelkileg megérinti, felvesszük a szülőkkel a kapcsolatot, kimegyünk hozzájuk, ha kell, hogy megtudjuk, mire van szükségük. Egyből elkezdjük a szervezést. Az egyik tornánkon például egy kislánynak sikerült közel hárommillió forintot gyűjtenünk. Végtelenül megtisztelő, hogy a magánemberek mellett sportklubok is mellénk állnak, így egyes tornáinkon már 16–18 csapattal tudtunk játszani és gyűjteni – folytatta Horváth Péter.

Csoportképen azok, akik bizony szeretnek adakozni
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Bíznak bennük, segítik őket

A főszervező úgy fogalmazott, az Adni Jó Kupák szervezésének időszaka – ami nagyjából három hónap – számukra ugyanakkora öröm, mint maga az esemény. Az elmúlt négy év alatt gyakorlatilag egy teljes közösség is kialakult körülöttük. Vannak olyan állandó személyek, akiknek segítségére bármikor, bármiben számíthat a baráti kör.

– Az emberek szerencsére bíznak bennünk. Mindig mindent dokumentálunk, ha a felajánlásokból vásárolunk, kitesszük a világhálóra akár a blokkot is, hogy visszakövethető legyen az adományok sorsa. Ez az összefogás, ami az elmúlt években kialakult, szinte hihetetlen számunkra. Kivételesnek érzem magamat azért, mert ilyen fantasztikus emberek vesznek körül – zárta a beszélgetést a baráti kör tagja, aki hozzátette, az ismert körülmények miatt idén csak egy tornát tudtak szervezni, ám a lelkesedés így sem hagyott alább.

A baráti kör továbbra is folytatja négy éve megkezdett tevékenységét. Cél, hogy a nemes ügyekért összehozzák a sportot és a segítő szándékú embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában