A jogharmonizációnak átkos következményei lehetnek

2020.12.13. 20:00

Akkor zsákba varrjuk magunkat? – Egységesítik a pilóta nélküli repülő eszközök használatát

Életünk szabályok közé szorult, különösen mostanában. Ám van, hogy a jogi megszorítás értelmetlen: ennek egy példájáról beszélt lapunknak székesfehérvári olvasónk.

Tihanyi Tamás

Nagy György feketehegyi otthonában féltő gonddal ápolja a modelleket

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A modellezés megmaradása, hagyományaink megőrzése számomra érzelmi kérdés is. Mi a repülőmodellezés szerelmesei vagyunk, és most úgy állnak a dolgok, hogy egy egész közösséget ellehetetlenítő jogszabály van elfogadás előtt – mondta Nagy György 65 éves repülőmodellező, nyugdíjas településmérnök. – Azok a botrányokozók, akik magatartásukkal veszélyeztetik a légi közlekedést, filmezéssel, fényképezéssel beletipornak a magánemberek jogaiba, nem repülőmodellezők. Ők pusztán a céljaiknak megfelelő távirányítású eszközök használatát megtanulva készítenek propagandaanyagokat.

Nagy György kifakadásának előzménye, hogy az Európai Unió szükségesnek látta a jogharmonizáció érdekében egységesíteni a tagországokban repíthető pilóta nélküli repülő eszközök használatát. Ennek szövegezése során lehetőséget biztosítottak a modellsport kategóriák sajátosságainak érvényesítésére. A repülőmodellezés világában az örömrepítésen kívül számtalan versenyszakág létezik, a szabadon repülő kategóriák mellett ilyen például a rádióirányítású műrepülő, termikvitorlázó, gyorsasági, multimotoros, forgószárnyas és antik kategória is.

Nagy György feketehegyi otthonában féltő gonddal ápolja a modelleket
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Jelenleg van folyamatban a hazai szabályozás megalkotása, elfogadása – folytatta Nagy György. – Ennek előkészítése során a modellezőtársadalom több javaslattal élt azért, hogy a hazai és nemzetközi versenysport, valamint az utánpótlás érdeklődésének felkeltését szolgáló hobbirepítés szabályai illeszkedhessenek a készülő jogszabályhoz. Az egyeztetések rendkívül nyílt, bizakodó hangulatban zajlottak, úgy tűnt, hogy észszerű és önkorlátozó javaslataink meghallgatásra találnak. Ennek ellenére a jogalkotási bizottság elé kerülő előterjesztésből minden megtárgyalt módosítás kimaradt. Ha minden úgy marad, ahogyan jelenleg áll, az elfogadásra javasolt jogszabály ellehetetleníti a légi modellezést – állítja Nagy György, hiszen előírásaival szinte eltöröl minden olyan lehetőséget, amely a versenyszabályok és a kategóriák illeszkedését lehetővé tenné. – Soha senkit nem zavarunk és nem zavartunk, még akkor sem, amikor a Dunántúlon hetente voltak kis magasságú katonai repülések Börgöndön, Székesfehérváron, Taszáron vagy Veszprémben. A repülés, a modellezés minden korban az úriemberek foglalatossága volt, a szigorú repülési és biztonsági szabályok, a bajtársiasság erkölcsi előírásainak betartása jellemezte a tevékenységet. Az önkéntesen és büszkén követett szabályokon kívül nem volt szükség arra, hogy külön előírásokkal korlátozzák a repüléseket. Persze tudom, hogy a változtatás a mindent uralni akaró Európai Unió jogharmonizációja alapján történik, de könyörgök, legalább ne mi saját magunk varrjuk zsákba magunkat. A modellezők azt várják, mielőtt megszületne az uniós rendelet hazai végrehajtásának szabálya, folytatódjon az egyeztetés, és tegyék félre a mindent összemosó javaslatot. A felelőtlen, emberi életeket veszélyeztető és az állampolgári jogokat sértő cselekedetek a büntető törvénykönyv hatálya alá tartoznak, ez a fegyelmezett sportrepülők szerint nem is mérlegelés kérdése.

Nagy György egyébként olyan lehetőségre is felhívta a figyelmet, amire csak kevesen gondolnak:

– Rohamosan és gyökeresen változik a haditechnika. Meglehet, hogy az egyre fejlődő robotrepülés lényeges szerepet kap a konfliktusok rendezésében. Ma Magyarországon közel nyolcezer vegyes korosztályú modellező van, akik néhány órás kiegészítő képzés után irányítani lennének képesek ezeket a felszereléseket. Nem vagyunk drónpilóták, azonban központi támogatással megismertethetnénk az ifjakkal a repülés alapjait, és segíthetnénk az utánpótlás biztosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában