Koronavírus Fejérben

2020.12.10. 11:30

A munkaerőpiaci igényekben is jelentős változást hozott a járványhelyzet

A munkáltatóknak és a jövő munkavállalóinak egyaránt új kihívásokkal kell szembenézniük a járványhelyzet következtében. Mindezen igényekhez az intézményeknek is alkalmazkodniuk kell azért, hogy megfelelően képzett szakemberek léphessék át a munkaerőpiac küszöbét.

Héjj Vivien

Felszólalt Mezőszentgyörgyi Dávid, Cser-Palkovics András és Csanády László is

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A képzési struktúrával kapcsolatos igények feltárására irányult a Corvinus Egyetem és a Prosperis Alba Kutatóközpont közös projektje, melyben a képzési igények mellett a munkavállalóktól elvárt kompetenciákról is átfogó képet alkottak. Az eredmények a vállalati szféra – önkormányzat – felsőoktatás alkotta háromszög további stratégiai céljainak meghatározásában jelentős szerepet játszanak. Minderről online kerekasztal-beszélgetés keretében tájékoztatták az érdeklődőket.

– Ez a kutatás orientálhatja magát az egyetemet, a városi döntéshozókat és a munkaerőpiaci szereplőket, akik a munkahelyek világát biztosítják azoknak a fiataloknak, akiknek ez az együttműködés még naprakészebb tudást adhat át – hangsúlyozta köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja elmondta, a járványhelyzet az egyetemet, a hallgatókat és a várost egyaránt új kihívások elé állította. A kutatás során internetes kérdőíven keresztül keresték meg a gazdasági szereplők és azon diákok álláspontját, akik továbbtanulás előtt állnak.

Az eredményekről a munkavállalói igények szempontjából Ősz Rita egyetemi docens, míg a gazdasági oldalról Veres Richárd, a Prosperis Alba Kutatóközpont tudományos konzulense tájékoztatta az közvéleményt.

A kutatásban résztvevő középiskolások 83,9 százaléka tovább szeretne tanulni, ám Budapestnek még mindig nagy az elszívó ereje a felsőoktatás tekintetében. A diákok ezt a színes képzési palettával indokolták.

Felszólalt Mezőszentgyörgyi Dávid, Cser-Palkovics András és Csanády László is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A karrierjük szempontjából a diákok több mint fele bizonytalan, a járvány okozta bizonytalansági tényező 20 százalékkal növekedett. A választásban leginkább a szülők és a barátok jelentenek befolyásoló tényezőt. A munkahelyekkel szembeni elvárások tekintetében sokaknak nincs kiforrott elképzelése.

Az online közösségi tér a továbbtanulás szempontjából is felértékelődött. A helyi média és a helyi kommunikációs platformok mérvadóak a továbbtanulási tervek kialakításakor. A szájhagyomány útját a kommentek váltották fel, így a döntés meghozatalakor nagy szerepet kapnak az online kinyilvánított vélemények is.

A vírushelyzet következtében a a képzési igények és a munkavállalói kompetenciák is jelentősen megváltoztak. Az üzleti környezetben felértékelődött a rugalmas alkalmazkodás és az ellenálló képesség mind szervezeti, mind pedig munkavállalói szinten. Előtérbe kerültek az olyan atipikus foglalkoztatási formák, mint a home office és a távmunka. Az otthoni munkavégzés munkáltatói szinten is számos új feladatot hozott. Egy részről azonosítani kellett az otthoni munkavégzésre alkalmas munkaköröket, majd biztosítani kellett a munkavállalóknak az ehhez szükséges feltételeket. A munkavállalók szintjén kiemelkedő kompetenciává vált az időgazdálkodás, az önálló munkavégzés és a problémamegoldás készsége. Az atipikus foglalkoztatási formák közül előtérbe került a részmunkaidős alkalmazás, ám a diákok és a nyugdíjasok foglalkoztatási aránya szinte megfeleződött.

 

A munkáltatók elmondása szerint a jövő munkavállalójának készsége kell hogy legyen a kooperáció mellett a rugalmasság és a komplex problémamegoldás is. Emellett lényeges még a kreativitás és az egyéni döntéshozatalra való képesség megléte is.

Az esemény zárásaként Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a továbbtanulási igényekre lokális válaszokat kell adni. Most kell megalapozni azt, hogy a város szerepe a jövőben is erős legyen.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett még Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont ügyvezetője, Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora pedig online követte a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában