Ma, most 19 óra 20 perckor feltűnne a betlehemi csillag

2020.12.21. 18:00

A királyok és a zsidók csillaga együtt áll

Sajnos ebben a pillanatban teljesen tejföl az ég, és Magyarországon talán csak a Kékestetőn láthatják, akik ott vannak a nagy együttállást. Ma 19 óra 20 perckor közelíti meg egymást legjobban a Jupiter és a Szaturnusz. Ez a jelenség olyan látványt nyújt, mintha egy új, nagyon erős fényű csillag jelenne meg az égen. Fényereje egyötöde a teliholdnak! A legutolsó ilyen szoros együttállás 1623-ban fordult elő. Ezt megelőzően 1222-ben fordult elő hasonló. És talán a legismertebb nagy együttállás Jézus születésekor történt, amit Kr. előtt 7-re számolnak a csillagászok.

Nagy Zoltán Péter

Forrás: Pixabay

Az 1623-as Jupiter – Szaturnusz együttálláskor Bethlen Gábor megelégelte, hogy bár a törökkel békét kötött, de a német császár megvonta tőle Nyugat-Magyarországot. Egy nagy létszámú ebédnél a császár békebiztosa jelenlétében a következőt mondta Bethlen fennhangon: „Bizony nagy dolog az, hogy amikor a trakta elvégződött, utolsó órában is megcsúfolt az érsek, azt mondta, elmehetsz Bethlen királyságoddal, itt hagyád az titulust! Elhigyje minden ember, hogy bizony inkább akarom, hogy az testemet koporsóban tegyék, hogy sem mint gyalázatosan letegyem a titulust. Elhigyjék bizony, az kezemet Magyarországon tartom és az szemem bizony az bécsi kapura néz.” És bizony így is tett, s ebben az esztendőben, 1623-ban másodszor is megtámadta II. Ferdinánd császárt.

A korábbi nagy együttállás talán nem volt annyira zajos, de történelmileg legalább annyira, hanem jobban nyomott a latban. 1222-ben hasonlóan összeállt a két bolygó, és II. András magyar király nálunk, Székesfehérváron adta ki a királyi okiratát, amely a magyar nemesség jogait hivatott rögzíteni. Ez volt az első magyar alkotmány.

Krisztus előtt 7-ben a két bolygó nagy együttállása a betlehemi csillag képét és egyben Jézus születését jelezte. A Jupitert a közel-keleti kultúrák abban az időben a királyok csillagának nevezte. A Szaturnuszt a zsidók csillagaként aposztrofálták. A napkeleti bölcsek így indultak a zsidók királyának születési helyére. A két bolygó nagy együttállása abban az évben késő tavasszal, kora nyáron történt, és valószínű, hogy Jézus is akkor született. No, ez a csillagászok magyarázata, de ez korántsem ad korrekt választ, hiszen a jelenséget leíró bölcsek először nyugat felé, majd dél felé mentek a fény után, ami a születéskor megállt a jászol felett. Ez inkább egy túlvilági, természetfeletti jelenség. Mondjuk ki: isteni tünemény!

Vajon a mostani, 19 óra 20 perces nagy együttállás hoz-e valamit a világnak, hoz-e történelmet a magyarnak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában