Termelői piac a szabad ég alatt – kényszerből erény

2020.12.23. 07:00

Az óbarki Konrád Istvánné Bözsike úgy tartja, a piacnak lelke van!

A piacnak lelke van! – állítja határozottan Konrád Istvánné Bözsike, akinek a neve kicsit a védjegyévé is vált. Elkötelezett vidékfejlesztő, ösztönösen és tudatosan építkezik az agráriumban. A járványhelyzetben autóspiacot szervezett.

Zsohár Melinda

Konrád Istvánné fő szervezője, háziasszonya lett Bagon az autóspiacnak

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A Bicske közeli kicsiny faluban született és ma is ott él Konrád Istvánné, aki az Erzsébet nevét régóta Bözsire változtatta, így ismeri mindenki. Akadt, aki felhúzta a szemöldökét e név hallatán, főként, ha meglátta divatos, „városi” hölgyként megjelenni, beszélni, előadást tartani őt – de szerinte nincs ellentmondás. Az elkötelezettsége nem a külsőségeken múlik, bár igaz, a Bözsi név mégis utal arra a vidékszeretetre, ami őt lényegében gyermekkora óta jellemzi. Óbarok szélén Vázsonypusztának hívják tradicionálisan azt a részt, ahol Konrádék laknak – két felnőtt gyermeke, fia és lánya immár szintén családjukkal ott élnek külön-külön házban. A szülők gazdálkodnak évtizedek óta, korábban tejtermeléssel, majd tojástermeléssel foglalkoztak, ez utóbbit ma is folytatják. Földjeiken takarmányt termelnek, mára Bözsike fia, Gábor viszi a családi gazdaságot.

Konrád Istvánné részt vett 2005-ben a budapesti traktoros demonstráción, a Magosz gazdasszony-tagozatának elnökéül választották, az agrárpolitika a tevékenységének legfontosabb eleme. Alapító elnöke a Magyar Piac Szövetkezetnek (MPSZ), s vezetőségi tagja a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózatnak (MNVH). Az országos médiában legutóbb a koronavírus támadása elején hallatott magáról Konrád Istvánné, fő szervezője és háziasszonya lett Bagon az autóspiacnak – a szabad ég alatt engedélyt kaptak az őstermelők, egyéni gazdálkodók az árusításra. A piac adventben is végig tartott, egyre nagyobb népszerűségnek örvendve.

Konrád Istvánnét sokan ismerik
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A piacnak lelke van – fogalmaz szokott modorában Bözsike, aki korábban is nyitott termelői piacokat Budapesten és vidéken, több helyütt. Ezúttal a termelők, mintegy negyven család kereste fel, hogy „találjanak ki” valamit, mert bajban vannak. Az agrárium magyarországi szereplői nagy versenyben állnak a multinacionális láncokkal, nekik is piaci helyzetben kell helytállni, s a kistermelő nagyon magára utalt – hangsúlyozza a tapasztalt gazdasszony. Az MPSZ-nek ma már 130 tagja van, nagyvállalkozók is a kisebbek mellett, akik talpon maradtak a változó gazdasági körülmények között. A piacon az eladó az arcát, önmagát adja az árujához a vevőnek, lényeges a személyes kapcsolat: mosolyognak, beszélgetnek, kóstoltatnak, sorolja az évszázadok óta népszerű kereskedelmi forma jellegzetességeit Bözsike.

A karácsonyi ajándékvásárok ugyan elmaradtak, ám Bagon élelmiszert, többféle élelmi hungarikumot kínáltak, s nem utolsósorban hangulatot, közösségi élményeket. Bözsike vajköpülést, must­préselést, lekvár- és lecsófőzést prezentált, piacain jó hangulatot szokott teremteni. Mindez tükrözte, hogy nem csupán gazdasági, de érzelmi kérdés is számára a piacszervezés, a kistermelők összefogása, a közösségi hálózat kialakítása az agrárszektorban.

Konrád Istvánné fő szervezője, háziasszonya lett Bagon az autóspiacnak
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Bagon a község határában, a nagy nyílt terepen bőven tarthatták az ötméternyi távolságot, fertőtlenítőt, maszkot osztottak az árusoknak, betartották a biztonsági szabályokat. Az utolsó adventi piacnapon ajándékkosarat sorsoltak ki, s nem irányították egyáltalán a szerencsét. Bözsike négyesztendős unokája, Zsoltika húzta ki a nevet, s olyan család nyerte, amelynek mindkét szülője éppen a pandémia miatt vesztette el állását, a vendéglátásban dolgoztak. Ezt megtudván, további ajándékokkal toldották meg a nyereményt – Bözsike piacain mindig történik valami jó. Januárban folytatják, mondja a szervező-vidékfejlesztő, az óbarki karácsony-újév után, a téli szombatok hajnalán Bözsike is elindul a bagi autóspiacra. Mint mindig a nyitás óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában