Koronavírus Fejérben

2020.11.12. 07:02

Újabb csapás a vendéglátásra – Nehéz helyzetbe kerültek az éttermek Fejér megyében is

A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt életbe léptetett rendkívüli szigorítások következtében november 11-től kezdve minden étterem zárva tart. A házhoz szállítás és az elvitel megengedett, de vajon elég-e ahhoz, hogy átvészeljék ezt az időszakot a Fejér megyei éttermek.

Bagotai Zsanett

Fotó: Pexels

Hornung Ferenc, az Isztambul Grill Étterem vezetője lapunk kérdésére elmondta, nem zárják be a belváros szívében található éttermet, a kiszállítás továbbra is üzemel, valamint a vendégek el is tudják vinni az ételt, viszont vannak félelmeik, hogy ez a forgalom elég lesz-e a működéshez.

- Szerencsére a kiszállítás és az elvitel lehetőségét ki tudjuk használni, így nem kell bezárni az éttermet. Mivel a belvárosban vagyunk, szerencsére sok környező irodából jönnek át hozzánk, és viszik tőlünk az ebédet, ami nagy segítség a számunkra, ezzel is támogatnak minket, hogy a továbbiakban is működni tudjunk. Az első nap tapasztalata, azt mutatja van igény a kiszállításra, reméljük ez következő hetekben is így marad. Az első hullámnál teljesen bezártunk, mert féltek az emberek, és mi is féltettük a dolgozóink egészségét, nem tudtuk mire számíthatunk egy új helyzettel néztünk szembe. Most viszont semmikép sem akartunk leállni, hiszen az embereink dolgozni szeretnének, és nagy szükség is van rájuk, szeretnénk megtartani őket. Vannak kétségeink, és félünk, hogy a forgalom, amit jelenleg produkálni tudunk vajon elég lesz-e a továbbiakhoz. A kormány segítséget nyújt a dolgozók bérét tekintve és a felét átvállalja, de úgy gondoljuk, hogy így is kétséges rendesen ki tudjuk-e fizetni a dolgozók bérét.

Amíg legalább nullára ki tudunk jönni, addig nyitva leszünk és várjuk a vendégeket

Bódis Gyula a Pokol Pince Étterem vezetője elmondta, az első hullám sokkal drasztikusabban érintette őket, erre a mostani helyzetre már tudatosan készült, hiszen benne volt a levegőben a várható szigorítás

- Az első hullámnál, amikor berobbant a vírus közel két hónapra be kellet zárni az éttermet, az sokkal nehezebb és keményebb időszak volt. A jelenlegi szigorításokra miszerint csak a kiszállítás és elvitel lehetséges már készültünk és sejtettük, hogy ez a helyzet bármikor bekövetkezhet. Ezért nem ért minket olyan váratlanul, mint például tavasszal. Amikor májusban újra indultunk, érezhetően óvatosabbak voltak az emberek, és akkor is inkább a kiszállítást vették igénybe, aztán az enyhítésekkel párhuzamosan, egyre inkább a helyben fogyasztást választottak, és mi is ennek örültünk jobban, hiszen a mi szakmánk minden tekintetben így tud igazán kibontakozni, hogy személyesen kontaktban vagyunk a vendégekkel. Ők kérdezhetnek bátran, mi tudnunk ajánlani nekik.

Nem szeretnénk semmikép, még egyszer teljesen bezárni, ahogy tettük tavasszal, nem szeretnénk elzárkózni azoktól, akik szeretik a konyhánkat

A kiszállítás egy kicsit ugyan más műfaj, hiszen nem ugyanazt az ételt kapja a vendég, mintha a konyhából egyenesen az asztalára tennénk az ételt, de természetesen vannak azok az ételek, amiket otthon is hasonló minőségben tudnak elfogyasztani, mint az étteremben, még a kiszállítási idő ellenére is. A következő harminc nap működését a kormányrendeletre alapozzuk, mindenképp nagy segítség, és megnyugtató helyzetet eredményez, hogy a dolgozók bérének felét átvállalja az állam. Az előző hullámnál sem volt szó elbocsátásról, így ez most sem jön szóba semmikép, nem szeretnénk cserben hagyni a dolgozóinkat.

Möllman Csaba a móri Fogadó az Öreg Préshez étterem és hotel marketing vezetője és csapata szomorúan nézte végig a szigorításokról szóló videót, de bíznak abban, hogy átvészelik ezt a nehéz időszakot és hamarosan vissza térhet minden a megszokott rendbe

- Sajnos a COVID-19 nagyon is hatott a turizmusra, ezzel együtt cégünkre is. Szomorú és csalódott szemmel néztük együtt végig a munkatársainkkal Orbán Viktor Miniszterelnök bejelentését, miszerint az éttermeket be kell zárni. Kormányrendeletnek megfelelően mi is így cselekedtünk, viszont az éttermünkben kiszállítással fogunk tovább dolgozni. Szállodáinkban továbbra is fogadunk üzleti célra érkező vendégeket, ahogyan eddig is. Munkatársainkkal folytatott beszélgetésből adódóan, próbáljuk együtt átvészelni ezt a nehéz időszakot, bízván abba hogy hamarosan újra nyithatunk a megszokott formában szabadidős vendégeink részére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában