Megújul a lövészárok, de lesz tűzszerészpark is

2020.11.09. 07:00

Tavaszig már csak hétvégén lesz látogatható a Katonai Emlékpark

A felderítők ilyenkor emlékeznek védőszentjükre, Szent Márton püspökre, aki katonaként szolgált a 4. században és tiszteletet vívott ki magának már korában is.

Tihanyi Tamás

Megemlékezéssel, beszédekkel és egyéb programokkal teli napot tartottak Pákozdon Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Immár megszokott, hogy e naphoz kapcsolódva zárja az évadot a Mészeg-hegyen létesült nemzeti emlékhely, amely a katonai hagyományőrzés és hazafias nevelés egyik legfontosabb hazai centruma.

A járvány miatt idén harmadára csökkent a látogatók száma

– Ma valóban befejezzük a mindennapos nyitvatartás időszakát, mától hétvégente várjuk látogatóinkat – mondta a Katonai Emlékpark szakmai vezetője, Oláh László. Aki nem tagadta, a járvány nekik sem hozott semmi jót. – Szigorúan betartva az erre vonatkozó szabályokat sikerült majdnem minden olyan nagy rendezvényünket megtartani, amit ebben a helyzetben lehetett, állandó és időszakos kiállításaink mind látogathatóak maradtak. Ám az érkezők száma jelentősen, a korábbinak a harmadára csökkent, amely egyrészt bevételkiesést jelentett, másrészt megakadályozta, hogy egyik legfontosabb feladatunkat, a hazafias és honvédelmi nevelést a megszokott hatékonysággal végezzük. Az iskolai csoportok nagyon hiányoztak, ezért új módszereket próbálunk kidolgozni a Hazafiság iskolájában. A nehézségek árnyékában is fejlesztenek, a Katonai Emlékpark két fontos elemmel gazdagodik.

Megemlékezéssel, beszédekkel és egyéb programokkal teli napot tartottak Pákozdon Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Mire visszatérünk a mindennapos nyitvatartáshoz, új látványelemekkel, táblákkal, hanghatásokkal egészül ki a már elkészült árokrendszer, amelyben a második világháború idején valóban harcoltak katonák – folytatta Oláh. – Szeretnénk megidézni az egykori lövészárok valós hangulatát, de megkezdődött a tűzszerészkert kialakítása is. Szeretnénk bemutatni a tűzszerészek munkáját mint a honvédség egyik legfontosabb tevékenységét, s figyelmeztetni kívánjuk a fiatalokat: még mindig a földben lapul a halál, bőven akadhat fel nem robbant akna, tüzérségi lövedék. Egy sor ötletünk és tervünk van, reméljük, lesz erőnk és lehetőségünk ezek megvalósításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában