Már a termesztéséhez is szeretet és türelem kell

2020.11.01. 07:00

Szeretteink emlékére – Fejérben is sok krizantém fogy ősszel

A hatalmas hófehér vagy sárga gömbökkel csak ilyenkor találkozhatunk a boltok polcain, éppúgy, mint a temetőkben. Igazi szezonális virág a krizantém ezen fajtája, kifejezetten mindenszentek idején visszük szeretteink sírjára.

Palocsai Jenő

Stettler Nóra gyönyörű koszorúkhoz is felhasználja a virágot

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hosszú, bizonyos esetekben a métert is megközelítő, szilárd, zöld száron egyetlen hatalmas, habszerű gömb egyensúlyozik, mely hosszú, egymáshoz feszülő, karom alakú szirmok sokaságából áll. A nemesített krizantémot, vagy ahogy a köznyelv gyakran hívja, a „krizantínt” mindenki ismeri, és az is köztudott, hogy az ára évről évre egyre emelkedik, ahogy minden más terméké a piacon. Azt talán már kevesebben tudják, hogy mennyi munka is van ezzel a növénnyel, mire eléri azt a fejlettséget, amit mi, vevők, elvárunk tőle.

A hatalmas fejű virágszálat szorgos kezek dugványozzák, ápolják, vezetik be egy vízszintesen kifeszített hálóba és a felesleges oldalsó bimbókat leszedegetik, hogy az egyetlen, a kiválasztott feje akkora legyen, mint egy kisebb labda.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérései szerint a vásárlók 70 százaléka a nagy virágúakat (Palisade, Creamis) keresi és a becslések szerint 12-13 millió szál el is fogy belőlük. Folyamatosan nő az igény a kisebb, nagyjából teniszlabda méretű virágokra is. Utóbbi is szép, és az ára kedvesebb, így a legtöbb pénztárca számára elérhető. Ezekből egy évben úgy másfél-két millió szálat veszünk. Az apró virágú, bokros krizantémból csokrokat kötnek, és az urnás temetés térhódítása miatt ebből a változatból is egyre több fogy.

Stettler Nóra gyönyörű koszorúkhoz is felhasználja a virágot
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A divat persze mindig hoz újabb változatokat, így már nem csak fehér és sárga színekben pompáznak a virágok. Találkozhatunk zöld krizantémokkal, és kétszínűekkel is, mint például a piros-fehér, napsárga-narancs vagy épp a lila-rózsaszín változatokkal.

A szín mellett a forma is alávetettje a divatnak, így a mai trend az, hogy Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra emlékeztető Eleonóra dívik.

Októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők, derül ki a NAK hozzánk is eljuttatott körképéből. Érdekesség: harminc évvel ezelőtt szinte csak a cserepest vásárolta a magyar lakosság, most a vágott virág a legkedveltebb. A NAK közleményéből az is kiderül, hogy a koronavírus gazdasági kockázataitól tartva most kevesebb krizantémot ültettek a termelők. Az általában megszokott 20 millióhoz képest csupán 17 millió szál virág kerülhet a piacra.

A mécsesek mellett virágok árasztják el a temetőket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Már két-háromszáz forintért is lehet kapni egészen szép, méretes példányokat, míg az extra igényeket kiszolgáló fajták ennek a duplájába is kerülhetnek, a vásárlás helyétől függően. Azok járnak a legjobban, akik egyenesen a termelőnél veszik meg, mert akkor frissen vágott a virág, amelyet aztán csak vízbe kell állítani, s így sokáig megtartja a szépségét. „Természetes ellensége” a hajnali fagy.

A NAK Fejér megyei elnöke, Varga Imre István folyamatos kapcsolatban áll a termesztőkkel. A vezető kérdésünkre elmondta:

– Fejér megyében többen is foglalkoznak krizantémtermesztéssel. Beszéltem olyan termelővel, aki már több mint húsz éve dolgozik ezzel a növénnyel. Tapasztalataik szerint a megyénk kereslete stabilnak mondható, és arról tájékoztatott, hogy más megyékből is érkeznek ilyen virágok a piacokra. A krizantémnak több ezer változata ismert, de a hazai termelők főleg azokat részesítik előnyben, amelyek mindenszentekre nyílnak ki. Termesztése sok figyelmet kíván és különösen kell ügyelni a kártevők és vírusok elleni védekezésre – hangsúlyozta lapunk megkeresésére a NAK-elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában