megemlékezés

2020.11.02. 07:00

Megyeszerte az eltávozott szeretteinkre emlékeztünk

Egyes településeken lemondták, máshol megtartották a halottak napi megemlékezéseket. Zámolyon a szokásostól eltérő forgatókönyvet írt a vírushelyzet, míg Fehérváron a Béla úti temetőbe várták a megemlékezőket.

Borsányi Bea

Mint minden évben, idén november 1-jén is fénybe öltöztek a temetők. Hiába a vírus és a kora esti eső, ezen a napon semmi sem tarthatta vissza az emlékezőket, hogy szeretteik sírjaihoz látogatva koszorút fektessenek a sírdombra, meggyújtott mécseseket állítsanak a fejfa alá. Aztán csendben, a sírfelirat betűire, számaira meredve idézzék fel magukban a régieket: anyák, apák, nagyszülők, testvérek és más rokonok egykor volt alakját, hangját, szavait, nevetését. A megyében több helyen, így a megyeszékhelyen és Zámolyon is tartottak közös megemlékezést és gyertyagyújtást.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Maroknyi ember gyűlt össze Zámoly idén felavatott új emlékművénél, a Trianon-keresztnél, az önkormányzat által meghirdetett halottak mapi megemlékezés első állomásánál. Innen az I. világháború áldozatainak emlékművéhez, majd a Milleniumi Parkba vonultak az emlékezők, akik minden helyszínen mécseseket gyújtottak és fejet hajtottak az elhunytak előtt.

Mint minden évben, idén november 1-jén is fénybe öltöztek a temetők. Hiába a vírus és a kora esti eső, ezen a napon semmi sem tarthatta vissza az emlékezőket, hogy szeretteik sírjaihoz látogatva koszorút fektessenek a sírdombra, meggyújtott mécseseket állítsanak a fejfa alá. Aztán csendben, a sírfelirat betűire, számaira meredve idézzék fel magukban a régieket: anyák, apák, nagyszülők, testvérek és más rokonok egykor volt alakját, hangját, szavait, nevetését.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Délben mind a református, mind pedig a katolikus templomban istentiszteletet, illetve misét tartottak, majd a temetőben folytatódott a megemlékezés. Először a II. világháborúban a szovjetek által agyonlőtt búcsi leventék emlékművénél Gere Gábor református lelkész, majd az úgynevezett béres keresztnél Cselik László katolikus pap mondott imát. Az évek óta megszokott forgatókönyvet a vírus az idén átírta: a búcsiak, akikkel a zámolyiak minden évben együtt emlékeznek a templomban és a temetőben is, a járványhelyzet miatt nem utazhattak ide a Felvidékről.

Zámolyon idén a búcsiak nélkül gyújtottak gyertyát
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron hagyományosan ökumenikus megemlékezést tartottak a Béla úti temetőben, ahol az ünnepség a lélekharang megkondulásával kezdődött, majd a Vox Mirabilis Kamarakórus énekelt. Ezután Cser-Palkovics András mondta el gondolatait, rámutatva, a halottak napja körüli időszak lehetőség arra, hogy az elhunytak mellett az élőkre is nagyobb figyelmet fordítsunk: bánjunk velük úgy, hogy soha ne kelljen megbánnunk, hogy nem mondtuk ki, szeretjük őket, hogy ne kérdeztük volna meg, mit tehetünk értük, fogalmazott a polgármester.

 

Az elhunytakért a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház pásztorai mondtak imát: Kovács Dániel baptista, Bencze András evangélikus, Berze János református lelkészek. A megemlékezést Tornyai Gábor római katolikus plébános szavai zárták, aki imájában a feltámadásban való hitről szólt, könyörgött az elhunytakért, az emlékezőknek pedig iránymutatást és kegyelmet kért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában