A múltunk – jelen időben

2020.11.06. 07:00

Istállóval, interaktív kiállítótérrel, parkkal és parkolóval bővül a csurgói kastélykert

Alapkőletétel zajlott csütörtökön délelőtt a Károlyi-kastély udvarán. A most mélybe engedett időkapszulát rejtő vésett márvány fedlap fényes felületén hamarosan a felújított lóistálló épülete tükröződik majd, régi pompájában.

Palocsai Jenő

A lóistálló előtti terület mélyére helyezett időkapszulába minden meghívott díszvendég helyezhetett el személyes tárgyakat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély Főispán termében kezdődött csütörtökön az az ünnepség, amelyen több országgyűlési képviselő, illetve tisztviselő is felszólalt.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében az előttünk álló bő egy évben megújul romjaiból a kastélyhoz tartozó egykori istállóépület.

Füleky Zsolt (j) helyettes államtitkár is személyesen választott kordokumentumot helyezett el az időkapszulában
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A várhatóan 2021. végén záruló beruházáshoz 1,5 milliárd forint európai uniós forrást használnak majd fel, melyet a kormány további 394 millió forinttal támogat. Az összesen közel 1,9 milliárdos projekt fő eleme az istálló felújítása, illetve az épület földszinti teremsorában egy korszerű, interaktív kiállítótér kialakítása. Ezzel párhuzamosan egy szabadtéri élménypark is épül az istálló mögötti területen. A kivitelezés során az állagmegóvási és szerkezet-helyreállítási munkálatok végeztével a homlokzati elemeket is renoválják, restaurátorok bevonásával. A mai kor elvárásainak megfelelően új villamos-, víz-, szennyvízhálózatot, illetve modern fűtést is telepítenek az épületekbe. Az őket körülölelő mintegy fél hektáros területen parkosítanak majd, és épül egy közel 900 négyzetméteres parkoló is.

A Főispán teremben elsőként L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális bizottságának alelnöke, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram elindítója beszélt. A képviselő úgy fogalmazott: – Kiemelten fontosnak tartottuk a Fejér megyei műemlékek megmentését, mert éppen Fejér az, ahol olyan speciális birtokszerkezet alakult ki, melynek köszönhetően nagy mezőgazdasági birtokok jöhettek létre, és az itt élő főnemesi családok a birtokuk nagyságához méltó, azok által fenntartható központokat építettek. A politikus kitért arra is, hogy: – Károlyi György és felesége, Angelica asszony elhivatottan dolgoznak a kastélyért. Minden egyes fűszálat úgy kezelnek, mintha saját tulajdonuk lenne, igazán a jó gazda szemével, szeretetével és küldetéstudatával ápolják és gondozzák a kastélyt.

A lóistálló előtti terület mélyére helyezett időkapszulába minden meghívott díszvendég helyezhetett el személyes tárgyakat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára elárulta: – Ezek az épületek nyomon követik történelmünk építészetét, egyben lenyomatai annak a kultúrának, melyet a magunkénak mondhatunk. Nem könnyű egy ilyen felújítás, mert olyan szaktudású emberekre van szükség, akik sajnos kifogyóban vannak. Úgy kell vadászni a díszműbádogostól a főépületszobrászig mindenkit.

Virág Zsolt is felszólalt a hallgatóság előtt. A miniszteri biztos kifejtette: – A műemlékvédelem szempontjai mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezek az épületek olyan funkciókkal bővüljenek, mint most a fehérvárcsurgói kastély, melyben a két évtizede folyó munkának köszönhetően szálloda, kávézó, valamint garantált programok, rendezvények vannak. Természetesen a program nem áll le, már készülünk a második ütemre, melynek köszönhetően további kastélyok szépülnek majd meg, és Csókakő vára is tovább épül majd.

 

Törő Gábor, a térség ország­gyűlési képviselője saját választókerületére koncentrálva így fogalmazott: – Több helyen is folynak jelenleg is építkezések, így szépül a nádasdladányi és a bodajki kastély is, valamint az iszkaszentgyörgyi műemlék jövője is biztosítottnak látszik. Móron három kastély is van, és ezeken az épületeken is több felújítást elvégeztünk már. Egy ilyen beruházás csak akkor működik jól, ha hosszú távon nem visz, hanem hasznot hoz.

A lóistálló előtti terület mélyére helyezett időkapszulába minden meghívott díszvendég helyezhetett el személyes tárgyakat. Simon László kormánymegbízott például a Fejér Megyei Hírlap aznapi számát zárta az acélhengerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában