(1941–2020)

2020.11.13. 15:24

In memoriam Pongráczné Eördegh Edit

Fotó: ADMIN

Tótkomlóson született, gyermekéveit Tatán töltötte. Budapesten az Iparművészeti Főiskolán szerzett belsőépítész diplomát. 1964-ben a főiskola ösztöndíjával került Székesfehérvárra, és a Fejér Megyei Tervező Iroda belsőépítész tervező munkatársaként alkotott majd’ három évtizeden keresztül. Ez volt az első és egyetlen munkahelye, az 1990-es években az iroda megszűntével szabadúszó lett. Hűséges maradt Székesfehérvárhoz is.

A város számos épülete őrzi keze nyomát. Legjelentősebb megvalósult szakmai feladata az 1977-ben elkészült Technika Háza (ma Civil Központ) belsőépítészeti kialakítása, a bútorozás, burkolatok, csillárok megtervezése volt. Magas színvonalú, igényes, művészi értékű munkájával ő is hozzájárult, hogy az épület 2007-ben elnyerte a Székesfehérvár városa által alapított Építőipari Nívódíjat. Szintén fontos volt számára a megyei tanács Piac téri irodaházában a tanácskozások helyszíne, az úgynevezett „rézterem” belső terének, és az Ikarus igazgatósági épülete előcsarnokának igényes megkomponálása.

A belvárosban számos vendéglátóhely, patika, köny vesbolt berendezése fűződik nevéhez. Egykori munkatársai kedves, szelíd, derűs természetéért szerették. Jó barátokra lelt a város művészvilágában is, akik hálával emlékeznek rá, mert „helyzetbe hozta”, bevonta őket is a belső terek művészi megformálásába.

Emlékét szívünkben megőrizzük!

Utolsó útjára november 19-én, csütörtökön 11 órakor kísérik a székesfehérvári Béla úti temetőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában