Koronavírus Fejérben

2020.11.12. 14:00

Az elvitelre állnak át a menzák Fejér megyében is

Megrohamozták kérdéseikkel az „üzemi konyhákat”, külsős vendégeket is fogadó menzákat az emberek: miként juthatnak hozzá továbbra is az ebédhez? Sok volt a kérdés, de a kép szerdára már jelentősen tisztult.

Héjj Vivien, Zsohár Melinda, V. Varga József, Palocsai Jenő, Majer Tamás

A fehérvári Szent István Szakképző Iskolában ugyan nincs tanítás, de a menzára járó sok „külsőst” továbbra is kiszolgálják, elvitelre

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A házhoz szállítás lehet a megoldás

A fehérvári Szent István Szakképző Iskolában működő „retro menzán” nyugdíjasok és dolgozók sokasága érdeklődött már kedden is, hogy a szigorítások után miként juthatnak hozzá ebédjükhöz. Erre biztos választ csak a közlönyben kedd éjjel megjelent rendelet alapján lehetett adni. Ezek szerint, mint Kárpi György üzletvezető elmondta, kizárólag elvitelre készítenek ételeket, melyekhez egyszer használatos dobozt biztosítanak. Jövő héttől pedig azt tervezik, hogy Székesfehérvár területén ingyen házhoz is szállítják az ebédet. Az üzletvezető hozzátette, az első napon a forgalom tekintetében nem tapasztalt visszaesést, de számít rá, hogy kevesebb vendégük lesz.

Csak az edények találkoznak a konyhában

Önálló intézményként működik a Bicske Városi Konyha Bajcsai Tamás vendéglátó és szálloda szakos közgazdász irányításával. Több mint húsz munkatársával naponta ezer-ezeregyszáz bicskei lakost látnak el étellel a bölcsődésektől az idősekig, valamint csekély számban „privát” is rendelhetnek tőlük ebédet. Nagyon szigorúan járnak el a biztonság érdekében, s a rendszeres szűrés mellett nyugtázza a vezető: nem volt egyetlen covidos kolléga sem idáig. Igaz, normál esetben is lényegében az edények találkoznak a konyhán, az ellátottak nem. A bölcsődének külön főznek, ellátják a három óvodát, az általános iskolát és a speciális iskolát – mindenütt külön tálalókonyha van. Sajnos, a Kakas tagóvoda második hete bezárt, az óvodai dolgozók megbetegedése miatt.

A szociális étkeztetésben részesülőknek is a városi konyha főz, a szétosztás a Kapcsolat Központ feladata. A konyháról ételhordóban visznek ebédet a tisztviselők, városi lakosok, nagy elővigyázatossággal gondoskodnak az átadás-átvételről. Nincs konkrét B terv arra az esetre, ha „beütne a krach”, akkor vásárolnának, máshonnan rendelnének készételt, az biztos azonban, hogy ezer ember és gyerek nem maradna éhen, szögezte le Bajcsai Tamás.

A fehérvári Szent István Szakképző Iskolában ugyan nincs tanítás, de a menzára járó sok „külsőst” továbbra is kiszolgálják, elvitelre
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Működik, főz a központi konyha

Enyingen az önkormányzat – a gyermekétkeztetés és a szociális étkeztetés tekintetében – nem rendelkezik saját konyhával, az ellátást közétkeztetési szerződés keretében egy siófoki székhelyű cég látja el. Külön az óvoda, a középiskola és az általános iskola, illetve külön az idősek otthona, a szociális étkeztetés esetében. Amint Viplak Tibor polgármester elmondta: az ellátás biztosított.

Polgárdiban – ugyancsak az érvényes közétkeztetési szerződés szerint – egy központi konyha látja el a helyi óvodai és az általános iskolai, illetve a szociális étkeztetést. Nyikos László polgármester kiemelte: az ellátó a veszélyhelyzet miatt ismét áttért az ételek dobozos, higiénikus csomagolására, kiszállítására. Ezen felül a központi konyhánál bárkinek lehetősége van meleg ebéd vásárlására, elvitelére.

Különleges intézkedést hoztak Móron

A móri ellátó központ konyhája a helyben működő kórházat is ellátja étellel, és egyéb szociális jellegű étkeztetés is folyik, ám üzemi konyhának minősül. Onnan viszik el az ételt azok, akik szerződéses jogviszonyban vannak velük, mint például a Radnóti Általános Iskola, a Táncsics Mihály Gimnázium vagy a kórház. Vannak olyanok, akiknek orvosi rendelvényre, illetve a dietetikus utasítására különleges étkezést kell biztosítani: az ellátó központ konyhája ezt is megteszi, de kiszállítást nem vállal.

Fenyves Péter polgármestertől megtudtuk: – Most már kivétel nélkül minden kórház köteles ellátni covidos betegeket, és ez igaz a móri intézményre is. Nyilván az ő étkeztetésük legalább olyan fontos, ezért különleges intézkedést hoztak a konyhára vonatkozóan, így a szokásoktól eltérően egyszer használatos műanyag edényzetben adjuk a kórházi ápoltaknak az ételt.

A középiskolásoknak is főznek

Farkasné Nagy Csilla, a dégi Bóbita Óvoda vezetője arról informált, hogy az intézményükhöz tartozó új étterembe járnak át az óvodások továbbra is. Az étteremben – bent – más nem étkezik. Konyhájuk azonban másokat is ellát, helyieket, köztük a megyei gyermekvédelmi területi szakszolgálathoz tartozó dégi gyermekotthonban élő középiskolásokat is. Ők elvitelre veszik át az ételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában