Madárbarát óvoda lett

2020.11.16. 11:30

A ráckeresztúri óvoda környezete ideális hely a madarak és gyermekek számára is

A Ráckeresztúri Mosoly Óvoda elnyerte a Madárbarát óvoda címet, melyet a Magyar Madártani Egyesület alapított.

Gajdó Ágnes

Közösen készültek a madarak téli etetésére Fotó: óvoda

A madarak védelme kiemelt feladat, már csak azért is, mert sokat segítenek például a kertben. Érdemes olyan növényeket telepíteni, melyek vonzzák a madarakat. A magyal, a bodza, a tűztövis vagy a madárbirs nemcsak mutatós, de bogyóit előszeretettel fogyasztják például a rigók. A helyi óvodában azt is megtanítják a gyerekeknek, hogy az etetőhöz szoktatott madarakért felelősséget kell vállalniuk, folyamatosan fel kell tölteni, és tisztán kell tartani az etetőket.

A ráckeresztúri óvoda környezete ideális hely a madaraknak. Fák, cserjék, sokféle virág található a tágas udvaron. A szomszédban lévő házaknál sok a gyümölcsfa. Gáborné Kutasi Katalin óvodavezető szerint fontos a környezeti nevelés, a természettudatos magatartás kialakítása, hogy a gyerekek megismerjék a környezetünkben élő növény- és állatvilágot, s megtanulják óvni, tisztelni. A településre évről évre visszatérő gólyák fészke az ovi udvaráról könnyen megközelíthető, így a kicsik rendszeresen részt vesznek a gólyafiókák gyűrűzésén. Hatalmas élmény ez nekik, hiszen közvetlen közelről láthatják a kis gólyákat, később figyelemmel követhetik növekedésüket, első szárnypróbálgatásaikat is, s láthatják, milyen odaadóan gondoskodnak a szülők kicsinyeikről.

Közösen készültek a madarak téli etetésére Fotó: óvoda

Az óvodavezető elmondta, hogy hosszú évek óta tudatosan készülnek a madarak számára nehezebb időszakra, így télen kiemelt feladat náluk a madárvédelem. Az etetőket időben feltöltik eleséggel, újakat helyeznek ki, amik az ablakokból jól láthatók, hogy a csoportszobából a gyerekek is figyelemmel tudják kísérni a cinegék, verebek, vörösbegyek, rozsdafarkúak életét. A régi faetetők mellé idén a hulladékcsökkentés hetében PET-palackokból újakat is készítettek.

Az óvodában figyelmet fordítanak a madarak megismerésére is. A gyerekek otthon szülői segítséggel madárkalácsot készítenek, különféle magvakat visznek az óvodába. Odafigyelnek arra, hogy csak megfelelő eleséget tegyenek ki. Madárbarát óvoda lévén nyáron a száraz, olykor forró időszakban is gondoskodnak a madarakról, itatókat helyeznek ki az udvar több pontján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában