Koronavírus Fejérben

2020.11.07. 07:00

A félelem megnőtt, a forgalom lecsökkent a Fejér megyei vendéglátóhelyeken

A koronavírus-járvány második hullámának súlyosbodása miatt hétfőtől a vendéglátóhelyeken is kötelező a szájmaszk használata, csakis fogyasztásnál vehető le. Utánajártunk, mennyiben befolyásolja ez az új szabály a forgalmat.

Elekes Gergő

A pincérek mindig figyelmeztetik a kötelező maszkhasználatra azokat, akik megfeledkeznek róla

Forrás: Pixabay.com

A fehérvári belváros egyik hangulatos utcácskájában található Ribillió kávézó és söröző vezetője, Sulák Róbert szerint az emberek óvatosabban járnak vendéglátóhelyekre, de az is tény, hogy akik jönnek, azok tisztában vannak a szabályokkal és be is tartják őket. Természetesen egy-két kakukktojás mindig akad, őket a hely dolgozói azonnal figyelmeztetik.

– Kiplakátoltuk mindenhova a szabályokat, emellett pedig az emberek a médiában is folyamatosan tájékozódnak a legfrissebbekről. Kirívó esetünk még nem volt a szigorítás óta. Jön azonban a hétvége, amikor teljesen más arcát mutatja a kávézó, mint egy hétköznapon. Ilyenkor az emberek alkoholt is fogyasztanak, az pedig hatással van az ítélőképességükre, el fogják felejteni a kötelezettségeket, lazítani fognak. Emiatt biztos, hogy plusz dolgozót be kell majd vetnünk, aki semmi mást nem csinál, csak figyel a szabályok betartására. Ez számunkra létfontosságú, hiszen minden egyes kihágásért a vendéglátót büntetik, ami 150 ezer forintos bírságtól kezdve egészen az üzlet bezárását jelentheti.

Róbertnek, csakúgy mint jó pár kollégájának volt már kellemetlensége a szabályszegések miatt. A jelenlegi reguláció szerint hétvégén 22 órától, hétköznap 21 órától kell zárni a teraszt, még akkor is, ha a hely belső tere nyitva maradhat 23 óráig.

A vendéglátósok gyomorgörccsel élik napjaikat, hiszen volt, akit azért büntettek, mert a vendégek kimentek cigarettázni, leültek a teraszra, és ez már külső használatnak minősült. Olyanért is azonnal repült a bírság, hogy 23 óra után 3 perccel még nyitva volt az üzlet, vagy ha a vendég, a tulajdonost kijátszva, poharat csempészett ki a már felpakolt teraszra

– mesélte a tulajdonos.

A pincérek mindig figyelmeztetik a kötelező maszkhasználatra azokat, akik megfeledkeznek róla
Fotó: Pixabay.com

Lehetetlen helyzetbe kerültek

Kíváncsiak voltunk, hogy az éjszakai életre már amúgy is kaszásként lesújtó 23 órás korlátozás után a legújabb szabályozások miként hatnak a szórakozóhelyekre, így megkerestük a Jancsár közben üzemelő Paraba üzletvezetőjét, Steininger Antalt is.

– Borzasztó szenvedés ez most nekünk. Miután Magyarországon és a világ számos egyéb helyén megszokottá vált, hogy az emberek esténként kocsmáznak, és éjfél magasságában indulnak el táncolni, bulizni, így a 23 órás szigorítás rengeteg helyet kivéreztetett a szórakozóhelyek közül, akik maradtak, azok pedig a túlélésükért küzdöttek. Nekünk a bulikon túl van egy mondhatni szerelemprojektünk, mely során számos színházi eseménynek, táncestnek adunk helyet, hogy a város kulturális szórakozásához is hozzá tudjunk járulni. Nagyjából másfél hónapja ez a szerelemprojekt vált a fő irányvonalunkká. Természetesen a lehetőségekhez mérten igyekeztünk a bulikból is a maximumot kihozni, annak ellenére is, hogy érezhetően csökkent a vendégek száma.

A maszkhasználat különleges volt náluk: a dolgozók mindvégig hordták, ám a színházi előadások alatt kötelező volt minden vendég számára, erre figyelmztették is az érkezőket a bejáratnál lévő plakátok, illetve a dolgozók az előadások előtt, ám amikor buliról, ital- és ételfogyasztásról volt szó, már nem volt szükség az arcot takaró elemekre.

Aztán érkezett a keddi bejelentés. Válságstábot hívtak össze, rengeteget gondolkodtak, számoltak, míg végül úgy döntöttek, hogy a helyzetre való tekintettel bezárják a helyet, az előadások elmaradnak.

– Tele vagyunk ötletekkel, sok dolog elmaradt a tavaszi hullám idején, így most gőzerővel azon dolgozunk, hogy amikor ismét kinyithatunk, óriási élményt nyújthassunk a hozzánk látogatóknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában