próbálnak ismét nekivágni

2020.10.19. 07:00

Új testület került Perkátára

A szeptemberi lemondások utáni első ülését tartotta Perkáta Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete, ahol munkába álltak az új önkormányzati képviselők, valamint szó esett a szociális tűzifaigénylésről és a Táncsics–Szent István–Sport utca aszfaltozásáról is.

Korondy Tamás

Elindul-e a változás Perkáta életében az új önkormányzati képviselőkkel? Fotó: Önkormányzat

Mint megtudtuk, a kialakult helyzetben nem vállalta a képviselőséget a mostani helyzetben sem Szabó Tamás, sem Kovács Ferenc, sem Pavlicsek Csaba és Horváth Dóra, így Bölcskei-Csősz Nikolett és Szőke Imre tett esküt önkormányzati képviselőként. Ezt követően a Pénzügyi Bizottságot újította meg a testület, amelynek elnöke továbbra is Mosonyi-Bógó Nikolett maradt, aki egyben javaslatot tett a bizottság további tagjaira. Belsős tagjai Áldott Richárd, Bölcskei-Csősz Nikolett és Sarok Mihály lett, míg a három külsős helyből viszont csak kettő került betöltésre. Az eddigi külsős Vaskó Ferenc mellé Tagai Rékát választották meg. Egyedüli képviselőként Szőke Imre nem tagja a bizottságnak.

Az ülésen részt vett Somogyi Balázs expolgármester is

Új felügyelőbizottságot választottak a kastélyt üzemeltető önkormányzati cégbe, a Perkátai Kínai Központba, amelyre szintén Mosonyi-Bógó Nikolett tett javaslatot. Az új elnök Áldott Richárd, míg tagjai Lászlóné Jóvári Lia és Szentes Kitti lett. A testületi ülés előre meghirdetett pontját, a Perkátáért Közalapítvány új kuratóriumi tagjainak megválasztását a testület elhalasztotta. Ötödik pontként megtárgyalta a testület a szociális célú tűzifa pályázatáról szóló rendelet néhány elemét, a korábbi rendelet nagy részének változatlanul hagyása mellett. A változás egyrészt az, hogy a vírushelyzetre való tekintettel nem az utolsó egyhavi jövedelmet veszik figyelembe a jogosultság megállapításánál, hanem az utolsó 3 havi jövedelem átlagát. A javaslat Szőke Imre képviselőtől származott. Másodsorban figyelembe vette a testület azt a sokszor jelentkező lakossági jelzést, miszerint a kiutalt szociális célú tűzifa értékesítésre kerül, elvéve ezzel azoktól, akik valóban tüzelnének vele. Ezért beépítik a rendeletbe, hogy aki értékesíti a fát, vagy más lakcímen használja fel, mint ahol lakik, azt két évre kizárják a támogatásból.

Elindul-e a változás Perkáta életében az új önkormányzati képviselőkkel? Fotó: Önkormányzat

Szó esett a Táncsics–Szent István–Sport utca aszfaltozásáról is. A testület három céget nevezett meg, akik ajánlatot tehetnek a tavaly megkezdett Táncsics utcai felújítás második ütemének kivitelezésére 900 méter hosszban, amelyre idén szeptemberben közel 20 millió forintot nyert el az önkormányzat. Terveik szerint a meghatározott keretösszegbe beleférő és legmagasabb műszaki színvonalú ajánlatot fogadják majd el. Oláh István ügyvezető alpolgármester kérésére tájékoztatás hangzott el a település pénzügyi helyzetéről. Elmondása szerint október 15-ig Perkátának 12 millió forint lejárt határidejű, ki nem fizetett számlája van, míg a község bankszámláján csupán 4 millió forint szabadon felhasználható összeg található, vagyis megközelítőleg 8 millió forint hiányzik ahhoz, hogy a lejárt tartozásokat rendezni tudja a település. Az ülés utolsó napirendi pontjában végül döntés született arról is, hogy a testület újra életre kelti a „Perkátai Hírek” havilapot. Indokként azt jelölték meg, hogy fontosnak tartják, hogy azokhoz a lakosokhoz is eljusson a naprakész információ, akik nem az interneten tájékozódnak. Az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten, alacsonyabb költségvetésű kivitelezés mellett (havi 8 vagy 4 oldalon) tud újra életre kelni majd a helyi újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában