a súlyos döntések ellen

2020.10.17. 07:20

Tüntettek a dolgozók Dunaújvárosban

A vasmű főbejárata elől mintegy háromszáz fős demonstráló menet indult a Vasmű útra a Martinász szoborhoz, így tüntetve a Dunaferr menedzsmentje által meghozott, munkavállalókat érintő súlyos döntések ellen.

FMH

A demonstrálók lepellel takarták le a Martinász szobrot

Fotó: DH

A cégvezetés még augusztusban egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, majd októberben bejelentették, a munkások bérét nem fizetik ki egy összegben, a dolgozóknak a hónap 22. napjáig várniuk kell, hogy megkapják teljes munkabérüket.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet által szervezett demonstráción résztvevők a „Hol a bérünk?” rigmust skandálva indultak el a gyár főbejáratától a Martinász szoborhoz. Ott Győri Gábor, a Dunaferr Vasas alelnöke felsorolta azokat a szakszervezeti tömörüléseket, amelyek szolidaritást vállaltak.

Ezután Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a fővárosban szerdán megtartott demonstráció után azért gyűltek újra össze, hogy egységet mutatva tiltakozzanak a munkavállalói és a szakszervezeti jogok cégvezetés általi sárba tiprása ellen és a Dunaferr tulajdonosi gyakorlata ellen. Kiemelte, a munkavállalóknak jogosan van elegük a gyár menedzsmentjének „járni jár, csak nem jut” filozófiát követő kommunikációjából. Hangsúlyozta, hogy a Covid-járvány okozta, cégeket érintő válság kezelésénél nem az a megoldás, hogy megint a dolgozókkal fizettessék meg a veszteségeiket.

A demonstrálók lepellel takarták le a Martinász szobrot
Fotó: DH

Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezetének elnöke kijelentette, hogy a gyár haldoklik, ami, ha folytatódik, az egész városra negatív hatással lesz. Felháborítónak találta, hogy a cég vezetése emberek életével játszik. Azonnali cselekvésre van szükség!

Ugyanis ha elvándorol a szakma, jöhet bármilyen befektető, nem lesz, aki dolgozzon – tette hozzá.

A demonstráció zárásaként fekete-fehér lepellel takarták le a Martinász szobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában