Kiemelten fontos

2020.10.15. 14:27

Támadnak a csillámvírusok! A kézmosás világnapja van

A csillámpor, akár a kézen megtapadó vírusok és baktériumok, kerül egyik kicsi kézről a másikra – amelyeket bizony eltávolítani sem könnyű. A kézmosás világnapján egy izgalmas és varázslatos kísérlettel szemléltették az alsósoknak, mi történik a láthatatlan szennyeződésekkel a kezükön egy átlagos hétköznapon. 

S. Töttő Rita

A csillámpor, akár a bacik és vírusok, pillanatok alatt átkerülnek egyik kézről a másikra – kísérlet a Comeniusban Fotó: Fehér Gábor

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Semmelweis Ignác, az életmentő kézmosás első hirdetőjének hazájában és a koronavírus járvány kellős közepén különösen nagy jelentősége van a kézmosás világnapjának. Az eseményt 2008 óta tartják világszerte október 15-én, ugyanis ez a tevékenység a mai napig nem a legnépszerűbb szokás az átlagemberek körében. Talán mostanra sikerült elérni, hogy érthetővé váljon a kézfertőtlenítés fontossága, tekintve, hogy a koronavírus maga is eltávolítható a kézről meleg szappanos vízzel. A gyerekeket különösen lényeges minél korábban megtanítani rá. Ennek egy igen látványos módját választották egy fehérvári iskolában, ahol már évek óta izgalmas programként fogadják az alsós gyerekek ezt a világnapot.

A csillámpor, akár a bacik és vírusok, pillanatok alatt átkerülnek egyik kézről a másikra – kísérlet a Comeniusban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Életkornak megfelelően játékosan, látványosan mutatjuk meg, miért fontos a kézmosás – mondta Rockenbauer Réka, a Comenius Általános Iskola pedagógusa, hozzátéve: – Nagyon szeretek kísérletezni, játékos, tudományos módszertanokat kipróbálni a gyerekekkel, ezért már évek óta alkalmazzuk a csillámporos kísérletet. Ez a módszer jól szemlélteti a vírusok, baktériumok, kézen megtapadó egyéb szennyeződések terjedését. Lényege, hogy a gyerekek más-más színű csillámport kapnak a tenyerükbe, s utána kezet fognak egymással. Ezután megnézzük, mi történik a kéz felületén. A színek keveredésén látható, hogy bizony mindenkié rákerül a másikéra. De nem csak a terjedést szemléltetjük ezzel a módszerrel, hanem azt is, hogyan kell hatékonyan kezet mosni, mert kiderül, nem is egyszerű eltávolítani a „csillámbacikat”. Hiszen még az alapos kézmosás után is maradhat csillám a kézen. Így nem csak beszélünk róla, hanem meg is mutatjuk, miért fontos, hogy ne csak bedugjuk a kezünket a csap alá pár pillanatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában