Érdekes módon nem mindig a legnagyobb termés a legnehezebb

2020.10.12. 11:30

Óriástökparádé a martonvásári kastélyparkban

A kisváros kastélyparkja romantikus őszi látványával szolgált kiváló helyszínként a tökversenyhez. Játék volt, tét nélkül, hangulatvarázslattal.

Zsohár Melinda

Nyugalmas, színes ősz, vidám tökfesztivál volt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az akadémia kutatóközpontjának mezőgazdasági intézete adta a helyszínt a tökös hétvégéhez, aminek persze vicces-pikáns áthallása tagadhatatlan. Mármint a tököké. A gárdonyi Keszler László méhész és töktermesztő évek óta szervezi a legnagyobb tökök versenyét, többnyire Rácalmáson szokták kiállítani a legkövérebbre hízott jószágokat. Ezúttal telitalálat volt Martonvásár, amelynek központja megújult az elmúlt években. A parkban több installáció, azaz tökös kerti kép született az ősz terményeiből és régi tárgyakból, gazdag fantáziával. A martonvásári közösségi ház társrendezőként állt Keszler László mellé, egy-két cég is támogatta az eseményt, s a pandémiát „kicselezték” a szabadtéri lebonyolítással. Zavartalanul érkeztek az esküvői csoportok, a menyasszonyokat megcsodálhatták a nyugalmas, színes őszben a szemmel láthatóan elvarázsolt látogatók.

Tizenegy tök versenyzett, a győztes 305 kilós Atlantic Gigant, az alsógagyi Brindzár Zsolt büszkesége lett, képünkön jobbra. Második lett Kókai Tibor (balra), harmadik pedig Filep László (hátul)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tizenegy tököt neveztek a mérésre, s hiteles volt az amerikai mintára történt mérés – az Újvilágban ugyanis nagy hagyománya van a Halloween előtti tökversenyeknek. Ott tonnányi tököket állítanak elő, ne firtassuk, miként… A termesztők nálunk nem élnek a génmanipulációval, s nemcsak azért, mert tilos, hanem mert mi lenne abban a poén?

Nyugalmas, színes ősz, vidám tökfesztivál volt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A győztes óriástök 305 kilogramm volt, Brindzár Zsolt hozta el a Miskolc melletti Alsógagyról. A faluban 94 lakos él, eljöttek 15-en „kíséretül”, több kisebb tök társaságában. A második helyezett Kókai Tibor lett a 302 kilogrammos, kicsit zöldes tökkel, Tápiószentmártonból szállították ide a szépséget – ezek a monstrumok azért nem olyan ízletesek, mint kis társaik, vallották be a termesztők. Nem eszik meg őket, hanem megfaragják majd valamilyen ötletes szoborrá. A harmadik helyezett 248 kilogrammos termés a hazai sütőtökországból, Nagydobosról származott ide, Filep László ottani hagyományőrző töktermelő jóvoltából. Két tökkel nevezett az iszkaszentgyörgyi Dávid Zoltán, ő az ifigyőztes, s Horváth Bálint Moháról, Samu László Gárdonyból utazott még megyebéli nevezőként a versenyre.

 

Az óriások mellett az installációkat sokat fotózták, a szelfiknek nagy keletje lett. Kiemelt figyelmet kapott egy fekete oldtimer autó, a Black Jack – kicsit átalakítva, csomagtartójában egy hatalmas tökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában