Lakossági fórumot tartottak az ügyben

2020.10.16. 07:45

Nem kell vastraverz a bodméri víztorony mellé!

A csendes kis település közvéleménye egy rádiótechnikai torony tervezett építésétől lett hangos.

Borsányi Bea

Katona László polgármester se örülne a vastraverznek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A jacsa.NET Kft. 2006 óta szolgáltat internetet Bodméren, a víztornyon elhelyezett wifi berendezésekkel. Ezeket szeretnék áttelepíteni a víztoronytól néhány méterrel odébb épített 25 méter magas, 1,21 négyzetméter alapterületű vastraverztoronyra. A helyiek nem értik a dolgot.

– Azért nem értjük, mert az ügyben összehívott lakossági fórumon semmi olyan nem hangzott el a szolgáltató részéről, ami meggyőzött volna minket a torony megépítésének szükségességéről. A szolgáltatás minősége, ára nem változik, a jeladó a mostani helyéhez képest is csak mintegy 10 méterrel kerülne odébb – tárta szét a kezét Katona László polgármester, aki azt is megjegyezte, a szolgáltató egyébként összesen 20 háztartásban van jelen a faluban.

Katona László polgármester se örülne a vastraverznek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A lakossági fórum résztvevői elmondták, nemcsak a látvány miatt nem szeretnének együtt élni egy rádiótechnikai toronnyal, de attól is tartanak, hogy esetleg hosszú távon a torony tulajdonosa „ráengedi” más szolgáltatók berendezéseit is. Ezek aztán ki tudja, milyen jeleket vagy káros sugarakat eregetnek majd a bodmériak feje felett éjjel-nappal. A helyiek szerint nagyon úgy tűnik, a torony megépítése mögött kizárólag üzleti szándék húzódik, ám Bodmér ebből semmi hasznot sem lát. Akkor minek nézegessünk egy ronda építményt? – tették fel a kérdést. Az is kiderült, hogy az érintett területen a tavaly megalkotott helyi építési szabályzat szerint nem is építhető ilyen magas építmény.

A mikrovállalkozás képviselője elmondta, a tornyon jelenleg elhelyezett berendezéseknek a sugárbiológiai intézet szerint nincsen egészségkárosító hatása. A saját torony előnye pedig, hogy ahhoz karbantartás, fejlesztés céljából könnyebben és gyorsabban hozzáférnek.

Arról, hogy támogatják-e a torony megépítését a Szári úton, a hónap utolsó szerdáján esedékes képviselő-testületi ülésen döntenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában