Koronavírus Fejérben

2020.10.01. 07:00

Kötelező lett elsejétől a lázmérés

A beléptetés rendben zajlott szerdán fél nyolc tájékán a Tóparti gimnáziumban; még a sajtótájékoztatóra érkező médiumok munkatársai is pörgősen átestek a lázmérésen, a kézfertőtlenítésen.

V. Varga József

Zökkenőmentesen indult tegnap a Tóparti gimnáziumban a mától minden oktatási intézményben kötelező lázmérés

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Klebelsberg Központ fenntartásában működő valamennyi iskola megkapta a testhőmérséklet mérésére szolgáló eszközöket, az intézmények felkészültek az október elsejétől kötelező lázmérésre – hangsúlyozta Hajnal Gabriella, az országos szervezet elnöke a reggeli sajtótájékoztatón. A szükséges felszereléseket a Székesfehérvári Tankerület minden intézménye megkapta, a tesztelések szerdán reggel „élesben” zajlottak. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban tartott sajtótájékoztatón Hajnal Gabriella mellett részt vett Török Szabolcs, a fehérvári tankerület igazgatója és Vizi László Tamásné iskolaigazgató.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke hangsúlyozta: általában az intézményekbe kézi lázmérők kerültek, ugyanakkor a torlódások elkerülésére a nagyobb intézményekben automata hőmérőket is üzembe helyeztek. Sőt, ahol reggelente egy bejáraton legalább 400 diák halad át, ott hamarosan hőkapukat is felállítanak. Amint megtudtuk, a hőkapuk egyszerre 20–30 tanuló testhőmérsékletét is mérni tudják, így tíz perc, negyedóra alatt akár több száz diákot tudnak az iskolába beengedni. Megtudtuk: a hőkapuk még beszerzés alatt állnak, de ötöt már tesztelnek Budapesten.

Az országos központ elnöke elmondta: október elsejétől lép életbe az az újabb szabályozás, mely szerint valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok, a pedagógusok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket, és ezzel is csökkentsék a fertőzés kockázatát. A határérték 37,8 Celsius-fok, ami felett hazaküldik a gyerekeket a kötelező iskolai hőmérés után.

Zökkenőmentesen indult szerdán a Tóparti gimnáziumban a mától minden oktatási intézményben kötelező lázmérés
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ha valaki lázas, még nem jelenti automatikusan azt, hogy nyakunkon a vírus. Értesítik az orvost, és elvégzik a koronavírustesztet.

Vizi László Tamásné, a fehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója elmondta: náluk 750 diák és 80 pedagógus, illetve munkatárs bejutását kell gördülékenyen megoldaniuk reggelente. Az iskola számos kézi hőmérővel rendelkezik, de jól szolgált szerdán a két, falra szerelt testhőmérséklet-mérő is.

A főbejáratnál egyidejűleg négy helyen lehetett lázat mérni, majd a lányok és a fiúk az úgyszintén kötelező kézfertőtlenítést is elvégezték. Mondanunk sem kell, természetesen mindenki maszkot viselt!

Az igazgatónő a szülők felelősségéről is szólt: beteg gyermeket nem engednek el otthonról. Kiemelte: iskolájukban nem volt koronavírusos megbetegedés.

Jól vizsgáztak szerdán a szenzoros, falra szerelt testhőmérséklet-mérők is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ottjártunkkor, a sajtótájékoztatót megelőzően a reggeli tesztidőszakban fennakadás nélkül, becsengetésre mindenki a tantermébe ért. Az iskola impozáns auláját műanyag szalagok is tagolják, a kellő közlekedési utakat csak azok használják, akiknek arra vezet az útjuk. A fölösleges csoportosulás ezáltal is elkerülhető.

A Székesfehérvári Tankerülethez 60 székhelyintézmény és csaknem 130 feladatellátási hely tartozik, a diákok létszáma 22 ezer, a pedagógusoké, a dolgozóké 3500. Török Szabolcs igazgató aláhúzta: az iskolákban minden szükséges eszköz rendelkezésre áll az immár kötelező testhőmérséklet-méréshez. Megtudtuk: a tankerület hat intézménye kap – ahol a nagy létszám indokolja – egy héten belül hőkaput, köztük a Tóparti gimnázium is.

A koronavírus-járvány nem kerülte el a tankerületet, de intézménybezárásra szerencsére nem került sor, néhány iskola egy-egy osztályának esetében kellett a népegészségügyi szervekkel együttműködésben elrendelni átmeneti karantént és online oktatást – tette hozzá Török Szabolcs tankerületi igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában