az előző vezetés hibázott?

2020.10.28. 07:00

Költségek Aba körül – Újabb hatvanmillió forint adósság került elő

A helyi képviselő-testület intenzív tárgyalásokat folytat a 2010. évi csatornaberuházás után Abán maradt, az eddigi ismeretek szerint 1,3 milliárd forintnyi peres követelés rendezése érdekében, ám egy nem várt helyzettel kellett szembesülniük.

Korondy Tamás

Úgy tűnik, nincsen könnyű dolga a regnáló abai vezetésnek, sorra érkeznek a váratlan csekkek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogyan a település" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> hivatalos közösségi oldalán is megjelent közlemény formájában, a fent említett összeggel kapcsolatban a tárgyalások szépen haladtak előre a Swietelsky és az Inno-terv nevű cégekkel – ez a két cég perli ugyanis az önkormányzatot, két külön perben összesen 1,3 milliárd forint és kamatai kifizetését kérve. Hétfőn, a tervek szerint, a bíróság elé terjesztette volna az önkormányzat és az érintett cégek a megállapodástervezetet, és kis áldozattal lezárulhattak volna a perek.

Kiderült azonban, hogy a beruházásnak van egy harmadik partnere, egy Veolia nevű cég, amelynek szintén tartozik az önkormányzat, méghozzá kamatokkal együtt több mint 60 millió forinttal

– Ez a cég végezte a szenny­víztisztító telep tervezési munkáit, de az ezért járó 38 millió forint tervezési díjat még 2009-ből nem fizette ki az előző vezetés. Kötött viszont a céggel egy megállapodást, amelyben elismerte a kifizetés jogosságát, ám csak kétmilliót utalt át az összegből – olvasható a kiírásban.

A harmadik cég igyekezett behajtani a tartozását

Időközben 2011-ben adósságrendezés kezdődött Aba ellen, mivel csődbe ment a település. A csődeljárás 2015 januárjában ért véget, azonban a cég nem érvényesítette követelését a csődeljárás során.

Úgy tűnik, nincsen könnyű dolga a regnáló abai vezetésnek, sorra érkeznek a váratlan csekkek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A jogszabályok lehetővé teszik, hogy a csődeljárás után egy cég külön érvényesítse követelését, így ezt követően, 2018 januárjában küldött egy felszólító levelet még az előző vezetésnek, arról, hogy fizessenek. Ezt az előző vezetés visszautasította a folyamatban lévő perre hivatkozva, de a felszólítás megakadályozta, hogy a tartozás elévüljön – olvasható a közleményben. Az előkészítés alatt álló egyezség során Mikula Lajos polgármesternek feltűnt, hogy a Veolia is részese volt a kivitelezői konzorciumnak.

– A másik két céggel ellentétben őket nem kérdezte meg senki, hogy van-e követelésük, így felkértük a céget – amely látszólag nem rendelkezett ilyen szándékkal –, hogy adjanak egy nyilatkozatot arról, miszerint a másik két céggel köttetendő megállapodást elfogadják és nekik sincs követelésük a jövőben Abával szemben. A cég azonban visszajelzett, hogy ilyen nyilatkozatot nem adhatnak ki, mert nekik bizony több mint 60 millió forint jogosnak látszó követelésük van – fogalmazott Mikula Lajos.

A polgármester azt is hozzátette, hogy a 60 milliós tartozásról a képviselő-testület 2018-ban nem kapott tájékoztatást, valamint az követelésként sem szerepelt a 2019. októberi választások utáni polgármesteri átadás-átvételben sem. A pénzügyi munkatársak sem tudtak a követelésről, így a pénzügy sem tartotta azt nyilván. Mikula Lajos – a képviselő-testület felhatalmazásával – felvette a kapcsolatot a Veolia céggel, és keresi a megoldást erre a nem mindennapi helyzetre.

költségek, költségek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában