Múlt hónapban robbant a bomba

2020.10.06. 14:00

Hogyan tovább Perkátán? – Nehéz és bizonytalan jövőkép várhat a vezető nélküli településre

Múlt hónap végén robbant a bomba a közel 4000 fős Perkátán – az ellenzéki többségű képviselő-testülettel való összeférhetetlenségre hivatkozva lemondott tisztségéről, és 14 év után elköszönt polgármesteri címétől Somogyi Balázs, akit követett Bogó Anikó alpolgármester és Szilasy László képviselő is.

Korondy Tamás

Október 7-én 10 órakor lesz a polgármesteri és alpolgármesteri átadási-átvételi eljárás itt, a községházán Fotó: FMH-ARCHÍV

Fotó: lovász

Nehéz idők várnak a perkátaiakra – még akkor is, ha szép számmal voltak azon helyiek, akik az ex polgármester lemondását igenis jó döntésnek gondolják. Véleményük szerint Somogyi Balázs kisajátította magának Perkátát, és egyedül akart uralkodni a településen. Valószínűen nekik köszönhető, hogy a tavaly októberi önkormányzati választásokon 4-3 arányban az ellenzéki képviselők kerültek többségbe a képviselő-testületben, ilyen felosztásban pedig kimondottan nehéz kormányozni a települést.

– Sokakat meglepetésként ért a lemondásunk, de aki a dolgok mögé nézett, az tudja, hogy ez egy éves folyamat, azóta a testületi és bizottsági üléseken nagyrészt csak személyeskedő vita zajlott a Perkátát építő munka helyett, és kimondhatjuk, hogy mi el lettünk űzve – fogalmazott feldúltan Somogyi, majd folytatta.

– Az elmúlt hetekben Nikinek (az ellenzéki Mosonyi-Bógó Nikolett – a szerk.) szemtől szembe a testületi ülésen, négyszemközt és nyílt levélben is elmondtam az elképzelésemet. Több kimenetelt is felvetettem, így teljesen tisztában voltak azzal, hogy mi fog történni akkor, ha nem tesznek eleget a kérésemnek. A lemondásom reggelén 8:50-kor még egyszer felhívtam Nikit, hogy megtudjam a döntésüket, hiszen nem válaszoltak nekem se személyesen, sem írásban. Akkor ott megerősítette, hogy nem mondanak le. Az elmúlt hónapok eseményei és az elmúlt hetekben tett ajánlatom miatt pontosan tudták, mi fog történni, így 9:10-kor benyújtottuk a lemondásunkat – emlékezett vissza a volt vezető. Hozzátette, a törvényben foglalt eljárás szerint az ő lemondó nyilatkozatát Sarok Mihály alpolgármesternek kellett átvennie, ám mindez nem történt meg, ellenben az akkori alpolgármester két nappal később szintén beadta a lemondását.

– Jeleztem Misinek (Sarok Mihály – a szerk.), hogy ez a felelősség elöli menekülés, s ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozza a falut. Azt válaszolta, hogy neki ott a munkája, ami nyilván előtte, egy éve is megvolt. Megkérdeztem, hogy akkor ki lesz az átvevő, ők ketten pont a másik két ember, elsőként Oláh István, majd Áldott Richárd képviselők nevét mondták, de bevallották, hogy nem egyeztettek arról, hogy valamelyikük elvállalja-e a tisztséget – zárta Somogyi.

Mindez a kavalkád további változást hoz magával a település életében. Ideiglenesen Bogó Anikó helyett Lászlóné Szabó Edit tölti be október 1-jétől a 100%-os önkormányzati tulajdonú Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. vezetői posztját, ám a felügyelőbizottság még a szeptember 23-i ülésén lemondott.

Október 7-én 10 órakor lesz a polgármesteri és alpolgármesteri átadási-átvételi eljárás itt, a községházán Fotó: FMH-ARCHÍV

Hozzájuk kapcsolható, hogy a polgármesteri, képviselői lemondásokat követően Molnárné Horváth Zsuzsanna is lemondott a pénzügyi bizottság külsős tagságáról. Emellett a Perkátáért Közalapítvány kuratóriuma is már jelezte, hogy november 30-ával lemondanak tisztségükről. Mind a bizottság, mind a kuratórium pótlását az újjáalakításra váró képviselő-testület tudja majd megtenni.

Oláh István, az Öten Együtt Perkátáért ellenzéki egyesület tagja a volt polgármester javaslatára az eddig kettő alpolgármester helyett (az anyai örömök előtt álló Bogó Anikó és Sarok Mihály is lemondott – a szerk.) egy személyben látja el a teendőket innentől (az alpolgármester számainak csökkentését éppen a legutóbbi képviselő-testületi ülésen szavazták meg), s egyben az ideiglenes polgármesteri feladatokat is ő látja el a választásokig.

Neve elhallgatását kérő informátorunk szerint a tavalyi választásokon is jelentős szavazatszámot elérő Szőke Imre is csatlakozni fog az újjáalakuló képviselő-testülethez.

A polgármesteri és alpolgármesteri átadási-átvételi eljárás a megyei kormányhivatal munkatársai jelenlétében október 7-én 10 órai kezdettel indul a helyi polgármesteri hivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában