magyarpalatkai hangszeres népzenével

2020.10.21. 07:15

Erdélyi dallamokkal ismerkedtek az érdeklődők a fehérvári képzésen

Vonós hangszereken játszó népzenészeknek és népdalénekeseknek szerveznek ingyenes szakmai továbbképzést a hétvégén.

FMH

Forrás: shutterstock

Az Éljed te is jó kedvedből… című képzést a Fejér Megyei Művelődési Központ és az Alba Regia Táncegyesület rendezi meg október 24-én és 25-én, a Csoóri Sándor program támogatásával a Táncházban.

A szakmai napokon ismert előadók, oktatók segítségével magyarpalatkai hangszeres népzenével és dallamokkal ismerkedhetnek az érdeklődő és tanulni vágyó hegedűsök, énekesek, brácsások, bőgősök.

A továbbképzést Salamon Beáta (hegedű), Majorosi Marianna (ének), Kerékgyártó Gergely (brácsa) és Bartók József (bőgő) tartja. A magyarpalatkai népzene a mezőségi zenekincs része. A falu az erdélyi Mezőség középső részén található, ma nagyobbrészt románok lakják. Egykor a belső-mezőségi terület legfoglalkoztatottabb zenészközpontja volt.

Ez a táj őrzött meg a legtöbbet az erdélyi reneszánsz és barokk örökségből, s ezt fejlesztve alakította ki a sajátos újabb erdélyi tánc- és zenei stílust. A későbbi magyarországi új stílus és más idegen, polgári hatások ide csak későn jutottak el. A magyar, román, cigány és szász kultúra kölcsönhatása fokozta a legmagasabbra az erdélyi tánc- és zenekincs gazdagságát. Az oktatásra olyan jelentkezőket vártak, akik már rendelkeznek hangszeres vagy énekes előképzettséggel.

Az ingyenes lehetőséggel információink szerint 12 hegedűs, 10 brácsás, 4 bőgős és 6 énekes élt, ennyien jelentkeztek. A képzés vasárnap délben zárul.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában