„Eltőzsdéztem a gyönge szívem”

2020.10.10. 07:25

Cáfolták, de őt igazolva – állítja Szalai Attila

Minap megjelent írásunkkal kapcsolatban a Jobbat szeretnénk! Dunaújváros alapítója, Szalai Attila az abban idézett álláspontja interpretációjának pontosítására kérte lapunkat.

FMH

Mint írja, egyedüli szándéka tisztázni az EHEP NyRt.-részvények DVG Zrt. által végrehajtott értékesítésének körülményeit. Eredeti kérdéseire pedig szerinte ez idáig nem kapott választ. Amelyek – ha igaz, hogy a szóban forgó részvényeket eladták, és a város vagyonvesztést kénytelen elkönyvelni – az alábbiak. Ki és milyen felhatalmazással értékesítette a DVG Zrt. tulajdonában volt EHEP NyRt.-részvényeket? Milyen céllal értékesítették a részvényeket? Mire fordították a részvények értékesítéséből származó bevételt? Ki és milyen felhatalmazással hagyta jóvá az értékesítésből befolyt összeg felhasználását? Hogyan tervezik a vagyonvesztést pótolni?

Szalai Attila ismételt kérdései közt szerepel az is, hogy Dunaújváros lakossága számíthat-e újabb vagyonvesztésre Pintér Tamás polgármestersége és a Rajta Újváros! Egyesület képviselői mandátumának időszakában. E kérdés persze csak akkor értelmes, ha Szalai kiinduló feltevése megáll, vagyis: „A szóban forgó részvényeket eladták, és a város vagyonvesztést kénytelen elviselni”.

Szalai rámutatott arra is, hogy míg ő egy 2020. szeptember 16-ra vonatkozó tulajdonosi bejelentést idézett, addig a város vezetésének válaszából kiderült: már augusztus 27-én a 93 170 db-os, csökkentett részvénycsomag volt a DVG Zrt. birtokában, szemben a február 24-i 202 805 darabos pakettel. Erre vonatkozóan Szalai azt kérdezte, hogy a részvénycsomag hiányzó részének értékesítése megtörtént-e, és ha igen, az 2020. február 24. és szeptember 16. között zajlott-e le. Mint Szalai írja: miközben a válaszadó tagadta az értékesítés tényét, aközben nyilatkozatából egyértelműen következett, hogy a darabszámcsökkenés a két dátum között mégiscsak megtörtént.

Az értékek kapcsán pedig az a tisztázandó – így Szalai – hogy a két dátum közötti időszakban, a kezdeti dátumhoz tartozó részvénycsomag­érték és az utolsó dátumhoz tartozó hasonló érték közötti különbséget mi módon számítjuk. Szalai szerint a városi válaszadó igazolja, hogy a DVG Zrt. tulajdonában lévő EHEP NyRt.-részvények száma és aktuális piaci értéke lecsökkent a két említett dátum (2020. február 24. és 2020. szeptember 16.) között. Így – a fentebbi megválaszolandó kérdések mellett – végül, de nem utolsósorban az is kérdés, hogy összességében milyen mértékben csökkent a részvénycsomag valós értéke. Vajon valóban 1,4 milliárd forint körüli mértékben?

Cikkünk előzménye:

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-vagyon-nem-csokkent-4340674/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában