Világásványok, ősmaradványok, összefüggések

2020.10.31. 07:10

A józanság kis köve – Ásványkiállítás várta az érdeklődőket a Nemzedékek Házában

Az ametiszt a józanság, az értelem, a tiszta gondolatok köve, amely megvéd a mérgektől is – mutatja Vasadi Gábor a kvarc ásvány ibolyaszínű változatát. A belőle készült talizmánt iszákosság ellen használták.

V. Varga József

A fehér kvarc geóda Brazíliából való – mutatja Vasadi Gábor

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ásványkiállítás várta pénteken az érdeklődőket a Nemzedékek Házában, a tatai illetőségű Vasadi Gábor ásványgyűjtő, ásványszakértő vonultatta fel gyűjteményének érdekesebb darabjait. A cölesztin rombos kristályszerkezetű stroncium-szulfát, fontos ipari nyersanyag, a kerámiaiparban mázanyagnak hasznosítják – magyarázza kalauzunk. Mutatom a másikat, a kettétört, cipó formájú ásványt.

– Ez a fehér kvarc geóda éppen Brazíliából való – osztja meg róla a tudnivalókat. – Az összes többi kő hatását fokozza, erősíti élettani funkcióinkat, kiegyensúlyozó hatást gyakorol testre, lélekre egyaránt.

A fehér kvarc geóda Brazíliából való – mutatja Vasadi Gábor
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy méretes mamutfogat is szemügyre vehetünk, mellette közvetlenül egy kardfogú tigris fejlenyomatát. És nem mese, nem ámítás, amott egy velociraptor fejnyomatán merenghetünk. Vasadi Gábor esti előadása az univerzum és a Föld kialakulásáról szólt, kiegészítve az ásványok élettani hatásait felvillantó ismeretekkel. Híres világásványokról is beszélt, ősmaradványokról, dinoszauruszokról.

Kedvenc témáját sem hagyta parlagon: a természetvédelem, a környezetvédelem fontosságát ecsetelte.

Megtudtuk, az ásvány természetes kristályos vegyület. Ma mintegy 4500 ilyen vegyület ismert, melyeket kilenc ásványosztályba sorolunk. Előadónk elmondta: az ásványok kapcsolódnak a vitaminokhoz, s így a vitaminok az egészségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában