Méricske kiállítás a svábházban

2020.10.31. 15:30

A hitelesített boroshordó szavatolta tartalmát Etyeken

A legjobb helyre került a mérőeszközök gyűjteménye, az eredeti szépségében felújított gazdaházba. Pertl Viktor és Bocsi Sándor régi és újabbkori darabjaiból látványos kiállítás költözött ide.

Zsohár Melinda

Fotó: Szabó Erika

Az Óvoda utcában álló szépséges gazdaházat a századforduló körül, vagy kicsit később építtette néhai Teller György, Etyek egyik legmódosabb és legszebb épületeként.1946-ban államosították, magyarul elvették a famíliától jogos tulajdonát, s évtizedeken át több család élt kiutalt részeiben.

Fotó: Szabó Erika

A Pannónia Szíve turisztikai program részeként vásárolta meg az önkormányzat a leromlott állagú, ám még úgy is szép épületet, s pályázat segítségével újíttatta fel a gangos-rangos parasztházat. 2018-ban adták át eredeti formájában és a mai gépészeti igények szerint korszerűsítve a népi és a paraszt-polgári építészet legjobb hagyományait ötvöző épületet. Most méréstörténeti és mérleggyűjtemény költözött a falak közé, Méricske néven nyílt benne állandó kiállítás régi és kevésbé régi eszközökből.

Fotó: Szabó Erika

Az Etyeki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Fehér Margit köszöntötte az ünnepi megnyitó vendégeit – sajnos, a koronavírus miatti korlátozások miatt kevesen vehettek részt az eseményen. A kitelepített németek emlékére a tatai Német Nemzetiségi Múzeum kölcsönzött kicsiny tárlatot, valamint a helyiek gyűjtötte bútorokból, tárgyakból rendeztek be egy sváb szobát. A Rozmarin kórus német viseletbe öltözött énekesei sváb dalokkal idézték meg eleiket, akiknek leszármazottai mára megfogyatkoztak.

Fotó: Szabó Erika

Zólyomi Tamás polgármester köszöntőjében elmondta: az ő ereiben is csörgedez német vér, miként az embertelen kitelepítések ellenére Etyeken megmaradtak közül is számosan hordozzák az ősi géneket. Hivatalosan kevés a német nemzetiségi, de a mai lakosok szívből őrzik a hagyományokat, a szellemi és tárgyi emlékeit a település arculatát meghatározó népességnek.

Fotó: Szabó Erika

A múltunkból lehet építkezni, utalt Zólyomi Tamás a hajdani értékteremtő szorgalomra, amelyet a felújított gazdaház is tükröz. Az önkormányzat úgy határozott, hogy az impozáns mérőeszköz-gyűjteménynek állandó kiállításra ajánlja fel a ház egy részét, s biztosan nagy érdeklődésre tarthat számot a valóban látványos összeállítás a téma igen gazdag eszközkészletéből.

Fotó: Szabó Erika

Pertl Viktor és Bocsi Sándor sok, szép, izgalmas tárgyat szedtek össze a tömeg, a hőmérséklet, az űrmérték és minden egyéb megmérendő dolog rég- és közelmúltjából. Piaci és konyhai kovácsoltvas mérlegek, mázsáló, taxióra, földmérő lánc, hitelesített boroshordó, laboratóriumi mérlegek szerepelnek kiváló installációban, a kevésbé műszaki beállítottságúaknak is élményt nyújtva. Szabó Erika, az etyeki múlt avatott krónikása bocsátott rendelkezésre archív fotókat képgyűjteményéből, gazdagítván a tárlatot.

Fotó: Szabó Erika

Pertl Viktor a Magyar Mérésügyi Egyesület 1874 civil szervezet elnöke, mérésügyi szakember munkája nyomán lett szenvedélyes gyűjtő, Bocsi Sándor a páratlanul változatos külsejű asztali mérlegek szerelmese. Nagylelkűen bocsátották bemutatásra értékes tárgyaikat.

Fotó: Szabó Erika

A technika fejlődésével lecserélik az alap-mérésekre szolgáló eszközöket, bonyolult, „tudós” módokon mérnek ma már, mondták el, bár hétköznapi használatban még mindig jó szolgálatot tesznek a régebbi eszközök. Életünkben ott a mérés mindenütt, s milyen keveset tudunk róla – hangsúlyozta Pertl Viktor. E tárgyak ugyancsak megérdemlik, hogy ne a padlásokon, vagy raktárpolcokon porosodjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában